Rusland lacht in zijn vuistje en omzeilt netjes de sancties over de uitvoer van ruwe olie

De olieprijzen naderen de $100 per vat, wat roet in het eten gooit in de strijd van de Amerikaanse Federal Reserve (en van de andere centrale banken) tegen de inflatie – maar tenminste één land zal zich verheugen in de stijging en dat is natuurlijk Rusland.

De olieprijzen zijn de laatste tijd gestegen als gevolg van aanbodbeperkingen door de grote energieproducenten Saoedi-Arabië en Rusland.

De productieverlagingen hebben de olieprijzen tot nu toe dit jaar met meer dan 10% doen stijgen en zullen waarschijnlijk ten goede komen aan Rusland en zijn oorlogskas, zo blijkt uit een analyse van de Financial Times van scheepvaart- en verzekeringsgegevens, zo meldde de krant zondag.

Uit de analyse van de FT bleek dat bijna driekwart van alle vanuit de zee geëxporteerde Russische ruwe olie in augustus zonder westerse verzekering verscheept kon worden. Dat is een stijging ten opzichte van ongeveer 50% in het voorjaar, meldde de FT, daarbij verwijzend naar gegevens van databedrijf Kpler en verzekeringsmaatschappijen.

Het feit dat Rusland het gebruik van westerse verzekeringen voor zijn olie-exporten omzeilt, is een belangrijke ontwikkeling omdat het een van de belangrijkste instrumenten is die worden gebruikt om een door de G7 geleid prijsplafond van $60 per vat op Russische olie af te dwingen. Het prijsplafond maakt deel uit van de ingrijpende sancties tegen Rusland vanwege de invasie van Oekraïne.

Het vermogen van Rusland om zoveel ruwe olie te verschepen zonder westerse verzekeringen suggereert dat het land nu misschien wel boven het prijsplafond kan verkopen, aldus de FT-analyse.

En hogere olieprijzen hebben de Russische inkomsten uit de energie-export een impuls gegeven. Het Kremlin haalde in augustus 17,1 miljard dollar op uit zijn export van ruwe olie – tegen 15,3 miljard dollar in juli, zo blijkt uit gegevens van het Internationaal Energieagentschap.

In feite had Rusland meer dan een miljard dollar kunnen verdienen door alleen maar de transportkosten voor olie te verhogen – ook al verkocht het land nog steeds ruwe olie aan India onder het prijsplafond van $60 per vat, zo bleek uit een afzonderlijke FT-analyse in augustus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *