Waren de Oekraïners zelf verantwoordelijk voor de dodelijke raketaanval van 6 september op drukke markt?

De New York Times heeft een verrassende ommezwaai gemaakt met betrekking tot de dodelijke raketaanval van 6 september op het centrum van de Oekraïense stad Kostiantynivka, in de oblast Donetsk.

Aanvankelijk werd door de internationale pers algemeen bericht dat het een Russische aanval was waarbij minstens 15 burgers om het leven kwamen en nog eens 30 gewond raakten. Het was een van de dodelijkste aanvallen op een civiel doelwit sinds het begin van de oorlog, aangezien een drukke markt rechtstreeks getroffen werd.

Het nieuwe rapport van de Tuesday Times onderstreept dat minder dan twee uur nadat de markt werd getroffen, president Volodymyr Zelenski de Russische ‘terroristen’ de schuld gaf van de aanval, en veel media volgden dit voorbeeld. De NY Times behoorde destijds tot de grote media die zich kritiekloos achter Zelensky’s versie van de gebeurtenissen schaarden.

Maar de raket kwam van Oekraïense kant, waarbij de onderzoekers van de NY Times ontdekten dat het een Oekraïense grond-luchtraket was die het drukke burgergebied trof en tientallen doden en gewonden veroorzaakte.

Een van de belangrijkste video’s die de NYT analyseerde om tot deze conclusie te komen, werd ironisch genoeg feitelijk aangeleverd door het kantoor van Zelensky.

Volgens het rapport van de New York Times wijst het door The New York Times verzamelde en geanalyseerde bewijsmateriaal, waaronder raketfragmenten, satellietbeelden, getuigenverklaringen en berichten op sociale media, er sterk op dat de catastrofale aanval het resultaat was van een dwalende Oekraïense luchtverdedigingsraket die werd afgevuurd door een Buk-lanceersysteem.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *