Is beleggen het nieuwe sparen? Laat ons hopen dat dit niet het geval is

Wat zeggen de “beursspecialisten” (we zetten deze term opzettelijk tussen haakjes) over de huidige situatie op de markt? De signalen die we van hun kant opvangen, schitteren op de eerste plaats door onduidelijkheid. “Niet kopen en niet verkopen, zo luidde één van de adviezen die ons werd toegefluisterd. Wat moeten we dan wel doen? Volgens een econoom bekend van onder andere de ‘televisie’ moeten we vooral ‘voorzichtig’ zijn.

Maar wat bedoelt die brave man daar mee? Dat we voorzichtig moeten zijn als we de straat willen oversteken? Dat we in deze tijd van het jaar moeten voorzichtig zijn met het consumeren van de paddenstoelen die we op een boswandeling tegenkomen. Wees nu eens eerlijk: wat heeft een belegger aan dit soort adviezen? De koersdalingen van de afgelopen maanden hebben hem of haar hoe dan ook geleerd om voorzichtig te zijn, dus het advies van buitenstaanders is in dit geval meer dan overbodig. Ze kunnen met andere woorden beter zwijgen.

De situatie spreekt voor zich: vanaf de piek op 4.413,91 punten, opgetekend in november 2021, heeft de BEL 20 op de bodem ruim 21% van zijn waarde verloren. De draagwijdte van die daling kan moeilijk onderschat worden: om het verloren terrein goed te maken, zal de index met ruim een kwart moeten stijgen. Ziet u dat in de huidige omstandigheden gebeuren? Om heel eerlijk te zijn: wij niet meteen.

Daarmee grijpen we nog eens terug naar de boodschap die nog niet zo lang geleden door de zelf verklaarde beursgoeroes werd rondgestrooid: beleggen zou het nieuwe sparen zijn. We moesten met zijn allen aandelen kopen om ons spaargeld te laten groeien. Nieuwe beleggers worden nu met de keerzijde van de medaille geconfronteerd: aandelen kunnen niet alleen in koers stijgen, maar ook dalen. Maar dat waren veel van die beursgoeroes blijkbaar vergeten.

Ze waren ook nog iets anders vergeten, namelijk dat ook goud en zilver activa zijn waarin kan worden belegd. Akkoord, die zijn ook in prijs gedaald, maar de daling was toch iets milder dan die voor aandelen en obligaties. Daarover een volgende keer meer, terwijl ook het wel en wee van de edelmetalen hier nog uitgebreid aan bod zal komen. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *