consul-fund

Wat is hun motivatie: centrale banken kopen goud aan het snelste tempo in 55 jaar?

Centrale banken hebben wereldwijd hun goudreserves recent verder opgebouwd aan een razend tempo dat in de afgelopen 55 jaar niet meer was gezien. Het was geleden gezien van toen de Amerikaanse dollar nog werd ondersteund door goud dat de kluizen van de centrale banken zoveel extra goud binnenhaalden.

Volgens de World Gold Council (WGC) kochten centrale banken in het derde kwartaal van 2022 een record hoeveelheid van 399 ton goud ter waarde van ongeveer $ 20 miljard, waarbij de wereldwijde vraag naar het edelmetaal terug was op het pre-pandemische niveau. De retailvraag van de kant van juweliers en kopers van goudstaven en munten was ook sterk, aldus de WGC in haar laatste kwartaalrapport. WGC zegt dat de wereldwijde vraag naar goud in het kwartaal van september 1.181 ton bedroeg, goed voor een groei van 28% op jaarbasis.

WGC zegt dat een van de grootste kopers de centrale banken van Turkije, Oezbekistan, Qatar en India waren, hoewel andere centrale banken ook een aanzienlijke hoeveelheid goud kochten, maar hun aankopen niet altijd openbaar maakten. De Centrale Bank van Turkije blijft dit jaar de grootste gerapporteerde goudkopers en voegde 31 ton toe in het derde kwartaal om de totale goudreserves op 489 ton te brengen. De Centrale Bank van Oezbekistan kocht nog eens 26 ton; de Qatar Central Bank kocht 15 ton; de Reserve Bank of India voegde tijdens het kwartaal 17 ton toe, waardoor haar goudreserves op 785 ton kwamen.

Retailaankopen van goudstaven en munten stegen ook in Turkije tot 46,8 ton in het kwartaal, een stijging van meer dan 300% jaar-op-jaar.

Deze ontwikkelingen zijn niet echt verwonderlijk, aangezien goud nog steeds wordt beschouwd als het meest veilige bezit bij uitstek in tijden van onzekerheid of onrust, ondanks de opkomst van cryptocurrencies zoals bitcoin. Goud wordt ook beschouwd als een effectieve inflatie hedge, hoewel experts zeggen dat dit alleen geldt voor langere tijdlijnen gemeten in decennia of zelfs eeuwen.

Helaas verpestte de stijgende rente het feest voor de goudbulls, waardoor de op de beurs verhandelde fondsen (ETF’s) netto verkopers van goud werden. Inderdaad, het afstoten van het gele metaal door ETF’s deed de goudprijs in het derde kwartaal met 8% dalen. Goud is een niet-rentedragend actief en beleggers hebben de neiging hun geld te verplaatsen naar instrumenten met een hoger rendement in tijden van stijgende rentetarieven. Een te sterke dollar is ook niet gunstig geweest voor de goud- (en grondstoffen)prijzen. De goudprijs is YTD met 9,3% gedaald en noteert bijna 20% onder de piek van maart van $ 2.050 per ounce.

Op de belangrijkste vraag hebben we nog geen antwoord gekregen: wat is de motivatie van de centrale banken om zoveel goud te kopen? Het antwoord op die vraag moeten we u helaas schuldig blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *