ECB kan rente fors verhogen en dat kan goed zijn voor de goudprijs

Klaas Knot, het Nederlands lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank, zei onlangs dat verschillende renteverhogingen met een half punt of zelfs meer nodig kunnen zijn als de inflatie verslechtert – wat aangeeft dat de verwachte verhoging van deze week niet de laatste in zijn soort zal zijn.

Knot, een ECB-havik die als eerste lid van de Raad van Bestuur het idee van een verhoging boven het gebruikelijke kwartpunt naar voren bracht, zei dat hij verwacht dat de rente met in totaal 200 basispunten zal worden verhoogd tot en met het begin 2023.

“Vervolgens moeten we kijken of dat genoeg is om de inflatie op middellange tot lange termijn terug te brengen naar 2%”, zei de hoofd van de Nederlandse centrale bank in een radio-interview. “Als dat niet genoeg is, moeten we het tarief verder verhogen. Maar het is onmogelijk om daar een percentage op te plakken. Maar ik sluit ingrijpende maatregelen niet uit.”

Geconfronteerd met een recordgroei van de consumentenprijzen die nu meer dan 8% bedraagt, is de ECB van plan haar depositorente  deze week met een minstens een half punt te verhogen. Verder wordt een “aanhoudende” cyclus van verhogingen geschetst, zonder hun grootte te specificiëren.

Knot’s collega in de Raad van Bestuur, Pierre Wunsch, noemde de eerste 150 tot 200 basispunten van renteverhogingen “no-brainers” omdat de reële rente op korte termijn negatief zou blijven.

“Zolang de ECB de inflatie niet ziet dalen, zullen we meer moeten verhogen. Hoewel er geen overeenstemming is over het tempo van de verhogingen na september, hebben beleidsmakers laten zien dat ze open staan voor grotere stappen”, zei de Belg.

Die grotere stappen kunnen uiteindelijk in de kaart spelen van de goudmarkt. Hoe kan dit verklaard worden? Heel eenvoudig: de Amerikaanse centrale bank zit een heel stuk verder in haar rentecyclus en zal dus voorzichtiger moeten worden met toekomstige renteverhogingen. Terwijl in Europa de ECB nog altijd over voldoende ruimte beschikt om haar basisrente te verhogen.

De rest van het verhaal is niet zo moeilijk: hogere rentevoeten in Europa kunnen de koers van de euro een duwtje in de rug geven ten opzichte van de dollar. Die zal waarschijnlijk (zekerheid daaromtrent kunnen we uiteraard niet geven) beginnen te verzwakken naarmate de ruimte voor hogere rentetarieven opgebruikt raakt. Een lagere dollar zou (nogmaals: met de nadruk op zou) de weg wijd open gooien voor een herstel van de goudprijs. Waarbij zilver uiteraard het voorbeeld van het gele neefje zal kunnen volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *