Goudprijs ‘zou’ kunnen verdubbelen als Rusland goud aanvaardt in ruil voor olie

In een jaar van ‘ondenkbare macro-economische scenario’s’ zegt topeconoom Zoltan Pozsar van Credit Suisse dat het niet onwaarschijnlijk is dat de goudprijs kan verdubbelen tot $ 3.600 per ounce als Rusland reageert op de olieprijscap van G7 door goud te accepteren voor ruwe olie.

Hoewel dit scenario misschien onwaarschijnlijk lijkt, is het misschien niet zo vergezocht gezien enkele van de geopolitieke en macro-economische verrassingen die eerder dit jaar plaatsvonden. Dit stelt Pozsar in een notitie getiteld ‘Oil, Gold en LCLO (SP) R.’

In dit scenario reageert de Russische president Vladimir Poetin op de onlangs geïntroduceerde cap op de olieprijs van $ 60 per vat door een gram goud te vragen voor twee vaten ruwe olie.

Tegen de huidige marktprijzen is de limiet van $ 60 per vat voor Russische olie gelijk aan de prijs van een gram goud, zei Pozsar. Wanneer Rusland goud aanvaardt in ruil voor olie op een moment dat de VS probeert om zijn strategische reserves bij te vullen met goedkope aardolie, wordt de waarde van de Amerikaanse dollar effectief herzien versus de waarde van Russische olie,” merkte Pozsar op. Als Rusland als antwoord op het instellen van een prijscap van $ 60 van twee vaten olie voor een gram goud vraagt, zou dit een enorm effect op de goudmarkt kunnen hebben.

De goudprijs zou kunnen stijgen tot $ 3.600 per ounce vanaf de huidige niveaus van $ 1.797 per ounce.

“Rusland zal niet meer olie produceren, maar deze stap zou er voor zorgen dat meer olie naar Europa gaat dan naar de VS via India. En het belangrijkste: een stijging van de goudprijs van $ 1.800 tot bijna $ 3.600 zou de waarde van de Russische goudreserves fors verhogen, “beschreef Pozsar.

Maar de verdubbeling van de goudprijs zou een probleem kunnen worden voor de banken die actief zijn op de futures -markten, omdat de meeste van die banken er van zijn uitgegaan dat regeringen niet meer teruggaan naar barterhandel op de grondstoffenmarkten.

“Banken die actief zijn in de Paper Gold -markt zouden te maken krijgen met een liquiditeitstekort, omdat alle banken die actief zijn in grondstoffen meestal hun vorderingen afdekken met futures en dat is een asymmetrische liquiditeitspositie,” schreef Pozsar.

Op maandag werd de prijscap voor de Russische olie die overzee wordt vervoerd van kracht. De prijslimiet werd afgedwongen door de G7, de Europese Unie en Australië. Rusland, de op een na grootste olie-exporteur van de wereld, antwoordde dat het de prijscap niet zou accepteren, zelfs als het de productie moet verminderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *