Kan een kat nog haar eigen jongen nog terugvinden op de energiemarkt?

Europa kan alleen maar duimen dat de pas begonnen winter zacht zal zijn. In die zin kan de opwarming van de aarde nu een voordeel vormen, of de klimaatactivisten dat graag horen of niet. Het valt echter op dat het opvallend stil is geworden rond de energiemarkt en dan op de eerste plaats rond het aardgas. Nog niet zo lang geleden werden we dagelijks om de oren geslagen met waarschuwingen dat de aardgasprijs ons deze winter veel pijn zou doen.

De massamedia zwegen de afgelopen weken in alle talen over de recentste evolutie van de aardgasprijs. Wie daar meer over wou weten, moest zelf op zoek gaan naar informatie. We hebben dat even voor u gedaan en gingen een kijkje nemen op de TTF in Amsterdam, waar het Europees aardgas wordt verhandeld. Blijkt dat aardgas recent opnieuw duurder is geworden.

De Europese gasprijs klom vorige week met een kleine 10 procent tot bijna 140 euro per megawattuur, om vervolgens weer terug te vallen tot iets meer dan 130 euro. Maar sinds de bodem van 84 euro op 31 oktober is de prijs alweer met ruim 50 procent geklommen. Om de zaken in perspectief te houden: de gasprijs sloot op 25 augustus af op een piek van 311 euro, waar we nog duidelijk onder staan. De jongste prijsstijging komt door de toenemende vrees voor een ongebruikelijke koudeprik in Europa.

Over het importeren van energie gesproken, Duitsland heeft een deal gesloten met Qatar voor de invoer van LNG. Hoewel ze slechts ongeveer 6% vertegenwoordigen van de gasvoorraden die Duitsland vroeger uit Rusland importeerde, tekent Duitsland langetermijncontracten met Qatar.

Duitsland doet het alleen en zet zo een neus naar de rest van Europa. Claims van Ursula Von Der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, om gezamenlijk energie onder de EU-vlag in te kopen, zijn door Duitsland zonder pardon aan de kant geschoven. Gevraagd naar Europese solidariteit wijst bondskanselier Scholtz op de jaarlijkse betalingen die zijn land doet aan de EU-begroting. Of met andere woorden: de Duitsers zijn van mening dat ze al meer dan genoeg doen om Europa te helpen ondersteunen.

Einde van het verhaal. Het lijkt erop dat alleen een stevige interne Europese crisis Europa ertoe kan brengen een stap vooruit te zetten en aan zijn toekomst te bouwen. Maar hoe moet het nu verder met onze energiemarkt? Het antwoord op deze vraag moeten we u helaas schuldig blijven. We stellen in de plaats een andere vraag: kan een kat haar eigen jongen nog terugvinden op de energiemarkt? Concreet betekent dit onmogelijk te voorspellen valt hoeveel u en ik volgend jaar voor onze energie (aardgas en elektriciteit) zullen betalen. Om nog maar te zwijgen van de jaren nadien. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *