Een eigenaardige contradictie op de oliemarkt: olieaandelen kloppen moeiteloos de olieprijs

De enorme stijging van de olieprijs in de eerste helft van 2022 is volledig omgeslagen en dat is gezien de huidige geopolitieke situatie toch wel een merkwaardig gegeven. Olie bereikte maandagochtend het laagste prijsniveau van het jaar als slachtoffer van bezorgdheid over de politieke onrust in China met als mogelijk gevolg een potentiële forse daling van de vraag. Voor de aandelen uit de oliesector ziet het verhaal er vreemd genoeg heel anders.

Tot dusver heeft de energiesector (XLE) op de beurs van Wall Street dit jaar meer dan 60% gewonnen, de enige van de 11 sectoren in de S&P 500 die een year-to-date winst boekte van meer dan 1%. Op 15 november sloot de toonaangevende XLE index op een recordhoogte. Er is dus sprake van een eigenaardige contradictie op de oliemarkt.

“Ofwel zijn de olieaandelen veel te duur, ofwel is olie zelf veel te laag geprijsd”, stelde Dan Dicker, oprichter van Energy Word, vorige week aan Yahoo Finance. Wat Dicker betref: hij bevindt zich in het laatste kamp en voorspelt dat olie tegen het einde van de lente van 2023 opnieuw driecijferige cijfers zal bereiken.

De verwachting van $ 200 per vat olie weerklonk alom toen de WTI-ruwe olie (West Texas Intermediate) in de vroege zomer een meerjarig hoogtepunt bereikte. Eind juli bedroeg de mediane voorspelling voor WTI-ruwe olie eind 2022 $ 103, volgens een rondvraag gedaan door Bloomberg. Toen kwam plots de omslag op de markt.

Olie is sinds dat hoogtepunt in juni met meer dan 30 procent gedaald, omdat de verwachting van een wereldwijde recessie de vrees aanwakkerde dat de vraag naar olie zou afnemen. De daling gebeurde terwijl Saudi-Arabië in oktober waarschuwde dat het zijn productie zou verminderen, een boodschap die de prijs normaal omhoog geduwd zou moeten hebben. En mogelijk komen er nog meer productieverminderingen.

De OPEC+ komt deze zondag bijeen om haar beoogde outputniveau te bepalen en er zijn geruchten dat het kartel verdere productieverlagingen zou overwegen.

Voor consumenten is de lagere olieprijs natuurlijk welgekomen nieuws. De benzineprijzen aan de pomp hebben in de VS volgens gegevens van GasBuddy hun laagste punt sinds februari hebben bereikt. Het hoofd van de petroleumanalyse van het bedrijf, Patrick de Haan, voorspelde maandag dat de gemiddelde kosten per gallon tegen Kerstmis onder de $ 3 zouden kunnen dalen.

Toch zijn de fondsbeheerders op de beurs van Wall Street voor de achttiende maand op rij overwogen in energieaandelen, de langste reeks sinds 2012, volgens het laatste rapport van de Bank of America. Volgens het bedrijf waren de ondervraagde investeerders in november netto 22 procent overwogen in energie.

Stephen Schork, al jarenlang olie-analist en auteur van het Schork rapport, zegt dat er tussen nu en het einde van het jaar op zijn minst meer volatiliteit op de oliemarkt zal komen. Hij verwacht echter dat de olieprijs zal herstellen.

“Bij het uitblijven van een sterke economische krimp,” vertelde Schork aan Yahoo Finance, “denk ik dat we op dit moment dichtbij de bodem van de markt zijn.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *