Citigroup waarschuwt dat  recessie de wereldeconomie in 2023 door elkaar zal schudden

De wereldwijde economische vooruitzichten voor 2023 zijn op zijn best troebel te noemen, waarschuwen economen bij Citigroup.

“We zien veel redenen tot bezorgdheid, waaronder de aanhoudende uitdagingen van de pandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hoge inflatie en tegenwind van renteverhogingen door de centrale bank”, schreef hoofdeconoom Nathan Sheets van Citi in een rapport voor de klanten.

“Als gevolg van deze factoren zal de wereldeconomie het komende jaar waarschijnlijk in een recessies belanden.”

Citi gelooft dat de eurozone en het VK al tegen het einde van dit jaar in een recessie terecht zullen komen. De VS staat anderzijds op het punt om medio 2023 in een recessie terecht te komen, meent Sheets, aangezien de volledige impact van hogere rentetarieven van de Federal Reserve voelbaar is voor zowel consumenten als bedrijven.

De relatieve winnaar, geloof het of niet, is misschien wel China.

“We zien de groei in China versnellen naarmate de autoriteiten het nul-Covid-beleid versoepelen”, schreef Sheets.

“Nog steeds, exclusief China, zal de wereldwijde economische groei volgend jaar in de buurt komen van sommige definities van wereldwijde recessie. Positiever is dat deze recessie volgens de prognoses van Citi relatief mild zou zijn en de weg zouden moeten effenen voor betere prestaties tegen begin 2024.”

De bedrijfswinsten staan echter onder druk nu de bezorgdheid toeneemt over een controversiële COVID-19-lockdown-situatie in China en de gevolgen voor grote fabrikanten zoals Apple.

“We blijven wat aandelen betreft relatief defensief voor de periode van de komende drie maanden met verdere tegenwind door stijgende reële rendementen en aanhoudende onzekerheid over de groei”, schreef Goldman Sachs-strateeg Christian Mueller-Glissmann.

Ondertussen heeft BNP Paribas ook een moeilijke weg uitgestippeld voor de wereldeconomie en daaraan gekoppeld voor de aandelenmarkt.

“We verwachten een terugval in de wereldwijde bbp-groei in 2023, aangevoerd door recessies in zowel de VS als de eurozone, met een groei onder de trend in China en in veel opkomende markten”, aldus het BNP-strategieteam in een notitie.

“We verwachten nieuwe dieptepunten voor aandelen in 2023. De correctie van 2022 was vooral gebaseerd op waarderingen en we verwachten dat 2023 in het teken zal staan van de bedrijfswinsten, wat een hogere volatiliteit ondersteunt wanneer die resultaten tegenvallen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *