Platinaprijs kan nog flink stijgen: aanbod is laag terwijl de vraag stijgt

Volgens Trevor Raymond, CEO van de World Platinum Investment Council, maken een aanbodtekort en een groeiende vraag vanuit zowel de industrie als vanuit de kant van de investeerders de weg vrij voor een herstel van de platinaprijs.

In vergelijking met andere metalen heeft platina volgens Raymond nog (veel meer) ruimte om te stijgen. Katalysatoren zijn zowel aanbodbeperkingen als een groei van de vraag voor het gebruik in elektrische wagens.

“We hebben een situatie waarin platina aanzienlijk ondergewaardeerd blijft in vergelijking met goud en vooral aanzienlijk ondergewaardeerd in vergelijking met zijn één-op-één-substituut, palladium,” zei Raymond.

Raymond merkte de opleving van de vraag in China op en benadrukte dat het land 1,2 miljoen ounces meer importeerde dan was verwacht.

“Wat er eigenlijk is gebeurd, is dat een deel van de voorraden aan platina van het westen naar het oosten zijn overgebracht. Als platina eenmaal China binnenkomt, is het behoorlijk moeilijk om het te exporteren, dus je hebt grote hoeveelheden van het metaal die geografisch gevangen zitten in China. Het is best een krappe markt. Het is namelijk vrij ongebruikelijk dat de vraag zo groot is en dat moet onvermijdelijk opwaartse druk op de prijs uitoefenen.

Raymond maakt zich nog geen zorgen over tekorten voor de productie van elektrische voertuigen die verbrandingsmotoren vervangen, waarvoor katalysatoren nodig zijn. Hij is van mening dat de overgang langer zal duren dan regeringen en toezichthouders hopen vanwege de krapte aan platina. Daarnaast ondersteunt ook een ontluikende waterstofindustrie de platinaprijs.

“We gaan van een vrij aanzienlijk overschot op de markt naar een duidelijk tekort en dat kan de platinaprijs alleen maar doen stijgen.”, aldus nog Raymond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *