Vrijdag Giacometti veiling bij Christie’s

Op vrijdag 9 december presenteert Christie’s de voortzetting van Design Week bij Christie’s met drie belangrijke veilingen waarin het beste op het gebied van kunstenaarschap, design en vakmanschap uit de 20e en 21e eeuw wordt getoond: ontwerpen van Alberto en Diego Giacometti, Design & Tiffany. De verkoop vindt plaats om 10.00, 11.00 en 17.00 uur, live in Christie’s legendarische Rockefeller Center-verkoopruimte.

De dag wordt afgetrapt met een zorgvuldig samengestelde selectie meubels, verlichting en objectontwerpen van de iconische en gevierde broers Alberto en Diego Giacometti. In de Stampa-vallei in Zwitserland aan het begin van de 20e eeuw werden de gebroeders Giacometti slechts een jaar na elkaar geboren en groeiden ze op in een gezin dat creativiteit en originaliteit waardeerde.

Hun vader was een schilder die ook alle meubels in het huis van de familie ontwierp, en hun jongere broer zou later architect worden. De broers deelden een zeer hechte band en kort nadat Alberto zich begin jaren twintig in Parijs vestigde, voegde Diego zich daar bij hem en nam de rol van studio-assistent op zich.

Diego hield toezicht op de creatie van armaturen en basissen voor Alberto’s beroemde skeletfiguren, het patineren van voltooide sculpturen en het dagelijkse onderhoud van de studio. Ze werkten samen met de gewaardeerde decorateur Jean-Michel Frank en introduceerden een reeks decoratieve kunst en verlichting in gips, brons en albast die vandaag de dag net zo fris en modern zijn als in de jaren dertig van de vorige eeuw.

In ruil voor Diego’s loyale hulp gaf Alberto zijn broer creatieve aanmoediging en introducties bij vele rijke kunstmecenassen die uiteindelijk Diego’s toegewijde klanten zouden worden. Diego’s ontwikkeling als beeldhouwer en ontwerper bloeide tijdens zijn jaren bij Alberto en creëerde een onderscheidend oeuvre dat elke decoratieve stijl overstijgt, en na de dood van Alberto in 1966 wijdde hij zich fulltime aan zijn kunst. Deze symbiotische relatie bracht elke broer veel voldoening en groei en leverde een enorme creatieve output op.

De veiling bevat een indrukwekkende reeks kunstwerken uit de nalatenschap van Jerry Ganz, San Francisco, Californië, waaronder de spectaculaire ‘Table aux Caryatides’ ($ 800.000-1.200.000) en twee ‘Fauteuil tête de lionne’ (elk $ 200.000-300.000). Een ander hoogtepunt is ‘Console aux deux oiseaux et coupelle’ ($ 1.200.000-1.800.000), een zeldzame consoletafel van Diego, waarop twee van de bekende vogels van de kunstenaar speels een coupé naderen. Deze console belichaamt het genie van Giacometti om sculpturale en zeer poëtische vormen te creëren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *