De Vierde Kering.

Habemus vaccinam!

En krijgen we nu ons oude normaal terug?

Duh.

In 1997, terwijl de bananen nog op zoek zijn naar hun republiek, laten Neil Howe en William Strauss het profetische The Fourth Turning: An American Prophecy op de wereld los. Daarin voorspellen ze hoe Amerika (en de rest van de wereld) een fundamentele maatschappelijke en economische transformatie zal ondergaan, ergens vanaf 2005 à 2010. Met een ‘climax’ rond 2020 en een ‘resolution’, een ‘oplossing’, rond 2026.

Cycli

The Fourth Turning van Howe en Strauss draait om generationele cycli in zowel de Amerikaanse als de wereldgeschiedenis. Die cycli omspannen min of meer een mensenleven, telkens zo’n 80 à 90 jaar. Binnen elke cyclus onderscheiden ze vier omwentelingen, om de 20 à 22 jaar. [In die zin doen ze denken aan de seizoenen van Kondratiev.] De vier omwentelingen heten ‘High’ (hoogtepunt), ‘Awakening’ (spirituele bewustwording), ‘Unraveling’ (getroebleerde periode van individualisme tegen de afbrokkelende institutionele machten) en tot slot ‘Crisis’ (waarbij de maatschappij tot het gaatje gaat).

Waarna opnieuw een herboren omwentelingencyclus volgt.

Binnen elke omwenteling vindt ook een generatiestrijd plaats. Howe en Strauss zijn trouwens de bedenkers van de term ‘millennials’ (in hun boek Millennials Rising: The Next Great Generation uit 2000).

Vandaag

focussen we kort op de vierde draaiing of kering. De laatste vierde kering, aldus Howe en Strauss, begon met de crash op Wall Street in 1929 en bereikte een climax met het einde van de Tweede Wereldoorlog (1945).

Hier en nu, in het eerste kwartaal van de éénentwintigste eeuw, hoeven we niet ver te zoeken naar ijkpunten voor een vierde kantelpunt.

Waar het einde van de jongste derde kering te situeren valt aan het begin van deze eeuw (met de implosie van de dotcombubbel en de aanslagen van 9/11 als ‘ontrafeling’), is de vierde kering, de ‘crisis’periode, gestart met de ‘War on Terror’. Waarop dan de GFC (Great Financial Crisis) van 2007-2008 en, jawel, de CODIV-19-pandemie van 2020 volgen.

Het intergenerationele conflict vind je in deze vierde kering terug in de artistieke(?) Generation Z (de Zoomers, hé), die met haar uitgesproken identiteit, gender- en andere gelijkheid, antiracisme, community en sharing, emotionele intelligentie, … ‘ok, boomer’-gewijs ingaat tegen de overheersende tegenpolen van de vorige generaties.

1997

In 1997 (lees: in 1997 dus) schreven Howe en Strauss al: “History is seasonal, and winter is coming”. (Waar hebben we dàt nóg gehoord?)

En euh … wannéér precies komt die winter?

Wel, elke omwenteling doet er zo’n 20 à 22 jaar over. Gerekend vanaf pakweg 2007, en deterministisch als we zijn, zitten we dus nog minstens een handvol jaren in die vierde kering gebeiteld!

Howe en Strauss zelf hanteren (in 1997 dus!) volgende tijdlijn: “If the Crisis catalyst comes on schedule, around the year 2005, then the climax will be due around 2020, the resolution around 2026.”

2005: déjà vu. De bankencrisis dateert van 2007-2008, ja, maar de eerste symptomen waren reeds in 2005 zichtbaar, zoals de huizenzeepbel en de hoge huishoudschulden die leidden tot de subprime mortgage crisis.

2020: óók al een aha-erlebnis.

Rest ons:

2026

Op John Mauldins 2020 Virtual Strategic Investment Conference, in mei van dit jaar, liet Neil Howe zich ontvallen: “Fourth turnings tend to be driven by wars”.

Vraag is: zijn we vandaag, met die pandemie, al niet een heel klein beetje in oorlog, met een onzichtbare vijand, zoals dat heet?

Of hint Howe op een geopolitiek gewapend conflict (met China?) ? Of komt er, gezien het spagaat tussen Reps en Dems, in Amerika zelf een intern conflict? Een burgeroorlog? Secession War 2.0?

Of gaat het om een andere oorlog? Eén waarbij het oude politieke, sociale en financieel-economische bestel wordt gesloopt en er iets nieuws wordt opgebouwd? Denk maar aan Joe Bidens ‘Jobs and Recovery Plan’, bijgenaamd Build Back Better, denk aan het IMF met zijn recente New Bretton Woods Moment, denk ook aan de Great Reset van Schwab (World Economic Forum). Of, last but not least, think Ocasio-Cortez’ Green New Deal.

Door de Grote Poort

In 1997 (nogmaals, 1997 dus) waarschuwen Howe en Strauss dat (alvast voor Amerika) – en wij zetten een en ander in vetjes – de “[r]emnants of the old social order will disintegrate. Political and economic trust will implode. Real hardship will beset the land, with severe distress that could involve questions of class, race, nation, and empire. . . The very survival of the nation will feel at stake. Sometime before the year 2025, America will pass through a great gate in history, commensurate with the American Revolution, Civil War, and twin emergencies of the Great Depression and World War II.

The risk of catastrophe will be very high. The nation could erupt into insurrection or civil violence, crack up geographically, or succumb to authoritarian rule. If there is a war, it is likely to be one of maximum risk and effort — in other words, a total war.

Sowieso, grab the popcorn!

Ach,

alhoewel,

genoeg gedystopied en gedoemscenariood voor vandaag.

Want, joepieyayee!, zoals in de intro: habemus vaccinam!

Tegen corona.

En nu nog een vaccin vinden tegen de zwarte gaten in ons financieel systeem.

En tegen alle andere debiliteiten die eigen zijn aan een wereld – zoals de Nederlandse cultuurcriticus Rob Riemen het in Knack verwoordt – “waarin je \’influencer\’ heet omdat je een miljoen volgers hebt gewoon omdat je iets met make-up kunt doen!”.

Tja, je kent ze wel, die vloggende Kwaks en tiktokkende Boemels, zich van geen Vierde Kering bewust.

 

En over ‘influencers’ gesproken.

Moeten er nog haut en silfer zijn?

 

 

 

 

Bronartikels

https://www.fourthturning.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Strauss%E2%80%93Howe_generational_theory

https://nl.qaz.wiki/wiki/Strauss%E2%80%93Howe_generational_theory

https://www.advisorperspectives.com/articles/2020/05/20/neil-howe-the-pandemic-and-the-fourth-turning

https://www.livemint.com/opinion/columns/the-fourth-turning-is-finally-here-and-it-might-not-end-well-11591027273342.html

https://www.investec.com/en_za/focus/economy/2020-and-the-fourth-turning-why-this-year-could-be-an-important-turning-point.html

https://mcalvanyweeklycommentary.com/neil-howe-fourth-turning-predictions

https://www.businessinsider.nl/protests-coronavirus-crisis-fourth-turning-theory-millennials-boomers-2020-6?international=true&r=US

https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/books/97/01/26/reviews/970126.26lindlt.html?mcubz=2

https://latest.13d.com/what-is-the-fourth-turning-envisioned-by-william-strauss-and-neil-howe-ac1a45d5fbe3

https://www.knack.be/nieuws/wereld/cultuurcriticus-rob-riemen-trekt-lessen-uit-de-crisis-trump-gaat-niet-weg-hij-blijft-zoals-the-joker/article-longread-1663441.html