De centrale bank van Oezbekistan maakt een concrete stap naar een goudstandaard voor de bevolking

Ja, u leest de titel goed. De centrale bank van Oezbekistan (CBU) lanceert een programma van fysiek goud en maakt zo een parallel systeem naast haar eigen papiergeld de \”Sum\”. De goudstaafjes zitten in een kaart ter grootte van een bankkaart en zijn voorzien van diverse beveiligingen. De CBU wenst dat de lokale bevolking kennis maak met goud als opslagmiddel van koopkracht. In dit stadium is het niet de bedoeling dat kleine aankopen met goud worden betaald. Maar de geest is uit de fles wanneer een centrale bank haar eigen munt/papiergeld maar niets vindt. De CBU is waarachtig een onafhankelijke centrale bank, wat niet van de ECB kan gezegd worden.
Het kan niet genoeg geschreven er herhaald worden dat papiergeld een slechte drager is van koopkracht en verder heel wat nadelen heeft. Hoe zou het ook anders kunnen, papiergeld is een product van de overheid wat helemaal niet kan concurreren tegen het product van de natuur, nml goud. Het is alsof de overheid de concurrentie zou aangaan met de zwaartekracht, niet doen.
Ook belangrijk in dit project is dat, het ons doet beseffen dat goud het volk toebehoort, terwijl er nu erg veel goud is opgeslagen in de kluizen van de centrale banken. Van uit het standpunt van de Oostenrijkse school is de combinatie van een overheid en een centrale bank en papiergeld een toxisch trio. Papiergeld in een instrument de handen van de overheid dat erg veel ellende veroorzaakt, oa verlies van koopkracht (inflatie). De oorlog in Vietnam werd mede mogelijk gemaakt door het bijdrukken van USD.

Voor de lezer die extra informatie wenst over het project https://www.zerohedge.com/commodities/central-bank-uzbekistan-introduces-parallel-currency-gold