Van bubbels en koeien, deel 2

Wie A loeit, loeit ook B. Want hoe overgewaardeerd de beurzen op fundamentele basis ook lijken ( zie eerste deel), des te overgewaardeerderst ze eerst zichzelf nog willen opblazen. Op wetenschappelijk onverantwoorde grond van irrationele overdrijving of zoiets. Kijk maar naar eind vorige eeuw. In 1996 wijst Alan Greenspan, de toenmalige Fed-voorzitter, op de irrational exuberance van de beurskoersen, vooral van die van de internetaandelen. En toch stijgen de markten dan lustig door, jaar na jaar na jaar na jaar, om pas vanaf het voorjaar van 2000 te imploderen.

Hopium

Diezelfde hoge verwachting vind je ook vandaag op de beurzen. Vooral de Amerikaanse aandelen scoren record op record, gedopeerd door gratis geld (lage tot negatieve rente), vaccin- en stimulushoop, FOMO (fear of missing out), een verzwakkende dollar én de consensus dat de Centrale Banken straks wel aandelen moéten kopen, wegens TINA (there is no alternative). En vanuit de waan dat aandelen nooit nog kunnen zakken, niet?

Zo komt het dat de Nasdaq100, in een economisch ziekelijk jaar, alweer een perverse 20% boven zijn 200dma (daily moving average, 200daags gemiddelde) noteert.

En hey!, dan moet straks, op 21 december, TESLA nog de S&P500 binnenkomen! (Spoiler: hopelijk niet zoals Yahoo! in december 1999. Een dik jaar later kocht je Yahoo! met 90% korting …)

Dus, awel, omdat we bij Consul Fund van álle financiële markten thuis zijn, jagen we – na de beren vorige keer – nu graag ook enkele stieren de arena in. (En neen, da\’s niet noodzakelijk slecht voor de edelmetalen.)

Grab the popcorn!

Eind augustus al, in onze blogpost Tweep Van De Week schreven we hoe ene David Hunter (op Twitter te volgen via @DaveHcontrarian) voor de S&P500 een koersdoel van 4200 à 4600 punten vooropstelde. Tot op vandaag handhaaft Hunter dit koersdoel. (Na die melt-ups voorziet hij dan wel een deflatoire crash, 60 à 80% lagere aandelenkoersen (à la Hussman dus, zie deel 1) en stijgende inflatie, 15 à 20% tegen 2030, aldus Hunter.)

En bezoek op Twitter eens @PUGStockMarket. Of land op zijn website https://pugsma.com/. Je vindt er bijvoorbeeld deze chart (klik hier) van de S&P500, per 1 april 2020, in volle coronacrash. Vanop een steunlijn van zo\’n 2200 punten werd een nieuw price target van 3500 punten vooropgesteld. Leek toen van de pot gerukt, maar vandaag staan we daar wel al boven … Op Twitter loopt Pugsma’s supercyclus, uiteraard niet gespaard van horten en stoten, zelfs nog door tot een S&P500 van bijna 6500 punten …

Gouden tips

Wie wij ook wel genegen zijn is Gary Savage, te volgen op zijn website https://blog.smartmoneytrackerpremium.com/ (betalend, maar je pikt er wekelijks twee of drie video’s gratis mee, over de beurzen, over goud/zilver, grondstoffen, …). Krijgt niet altijd gelijk (wie wél?), maar zijn analyses en vooruitzichten klinken minstens gefundeerd. En waar nodig maant hij aan tot behoedzaamheid en geduld. Je kan hem ook volgen op Twitter via @garysavage1. Bekijk sowieso, ter kennismaking met Savage, alvast deze video (klik maar) van 6 december.

Nóg een tip? AG Thorson en zijn website https://goldpredict.com/. Eveneens betalend, maar je leest er ook gratis updates (zowel over de edelmetalen als over de beurzen): scroll op de homepage helemaal tot onderaan en klik in de kolom rechts op ‘free updates’. (En lees onderweg, halverwege de homepage, meteen zijn ‘Gold forecast for this decade’!).

Waarom je Thorsons website moet volgen? Wel, alleen al om deze post van 5 september (!), waarin hij, toen iedereen alleen maar naar boven keek, stelde dat de zomerse hype in goud en zilver een gezonde correctie van doen had: “A sudden collapse to 1750 – 1800 is possible in this scenario”. Voor zilver, toen nog aan 27 usd, voorzag hij een trapsgewijze daling naar 26 usd, dan 22,50 usd en mogelijks 19 usd …

Een verwittigd mens is er soms twee waard.

Uitsmijter

Nog ééntje, om het af te leren. Zet op je scherm gewoon gratis en voor niks de website van themarketear.com open en leg je dagelijks oor te luisteren op tientallen grafieken en commentaren.

 

En blijf ons volgen op consul-fund.be, natuurlijk.

Kwestie van nog véél méér opwindende websites te ontdekken!

 

 

 

*

Disclaimer

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele uitnodiging of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen of tot aan- of verkoop van bepaalde financiële of andere producten. Iedere belegging die jij overweegt, moet je zelf toetsen aan je persoonlijk beleggersprofiel of moet je bespreken met je bankier of beleggingsadviseur. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan je inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren.  In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.