Een gesprek onder vriendinnen

Hallo Caroline, wat een mooi juweel draag je om je hals. Is het nieuw ? Het blink zo mooi. Het staat je beeldig, hoe vrouwelijk toch. Ja Leen, het is nieuw, het is de recentste creatie van de juwelier bij mij in de straat. En bovendien, het is gemaakt met 18 karaat goud, ik ben er zo gelukkig mee. Heerlijk om dragen. Alle mannen kijken naar mij.

Was het een duur een juweel ? Best wel, m\’n man en ik hebben er een tijdje voor gespaard, na korting, hebben we ongeveer 3.400 eur betaald. Het is de juwelier die mij gerust heeft gesteld, goud blijft goud, het is waardevast. Ik ga niet zo maar sparen voor iets zonder waarde. Ik ben niet dom !

Caroline, ik begrijp je volledig. Je wil een mooi en duurzaam juweel en daarmee verkies je goud. Ja Leen, m\’n man en ik zien dat ook zo, later kan m\’n dochter het juweel ook dragen.

Caroline, vermits jullie sparen om een juweel in goud te kopen, dan zouden jullie ook kunnen sparen om gouden munten te kopen ? Want het juweel van 3.400 eur is er bij verkoop misschien maar 2.500 eur waard, je krijgt enkel de waarde van het goud.

Ben je gek Leen ? Gouden munten kopen, wat ik daarmee doen ? En wat met de prijs van goud ? De prijs kan dalen en stijgen, ik ben geen speculant hé. Geef mij maar een spaarboekje dat is tenminste zeker.

Tot daar het verhaal tussen Leen en Caroline.

Moraal van het verhaal, wanneer het op juwelen in goud aankomt, kopen mensen zonder enig probleem. Maar wanneer goud een andere vorm aanneemt, bv munten, zijn mensen plots erg terughoudend. Mensen kopen juwelen, zelfs wanneer ze weten dat er bij aankoop direct een groot verlies (btw + winstmarge verkoper) wordt geleden.

Met dat voorbeeld hoop ik te kunnen aantonen, hoe subjectief het toch allemaal is. Goud (onder de vorm van juwelen) aankopen, met verlies, is blijkbaar makkelijker dan gouden munten (met winstpotentieel) aankopen. Want zeg nu zelf, hoeveel mensen kent u die juwelen kopen en hoeveel mensen kent u die gouden munten aankopen ?

Voor de vrouwelijke lezers onder ons, ik heb niets vrouw-onvriendelijk willen schrijven, juwelen zijn eerder iets voor vrouwen dan voor mannen.