Effectentaks treft ook kleine belegger in verzekeringsfondsen

Blokletterde De Tijd in haar editie van 24/12/2020, link onderaan het artikel. De federale regering wenst een taks van 0,15% te heffen op effectenrekeningen van meer dan 1 miljoen eur. In het verleden zijn er al verschillende pogingen geweest om kapitaal extra te belasten onder de vorm van een speculatie taks en een effectentaks. De nieuwe belastingen werden ofwel ingetrokken of een halt toegeroepen door de Raad van State. Maar nu is het de Vivaldi regering menens. Zeer waarschijnlijk zal de effectentaks er komen. Een bijwerking zal zijn dat de kleine belegger die spaart via Tak-23 ook zal getroffen worden, al heeft deze helemaal geen 1 miljoen eur op een effectenrekening staan. De belegger in Tak-23 producten betaalt reeds een 2% belasting bij iedere storting, moet het stellen met een héél mager rendement en nu dreigt er nog eens een effectentaks bij te komen. Al dat gedoe om de linkse regeringspartners een trofee te geven. Zowel kapitaal, arbeid en grondstoffen zijn essentieel om goederen en diensten te produceren voor alle consumenten, hoe meer de overheid ingrijpt onder de vorm van hogere belastingen, hoe meer de vrije markt ontregeld zal worden.
Mij is het altijd een raadsel gebleven waarom links zo tekeergaat tegen kapitaal en de opbrengsten ervan, het is alsof rechts tekeer zou gaan tegen arbeid en de opbrengst uit arbeid. Welstand wordt niet gecreëerd door extra belastingen of door een extra stamp van de wetgever maar wel door de vrije markt en samenwerking tussen mensen. Of zou het net de bedoeling zijn van links om steeds hogere belastingen te heffen, tot finaal de maatschappij implodeert (bv Griekenland) en zo een tot meer egalitaire maatschappij te komen waar bijna iedereen arm is.


https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/federaal/effectentaks-treft-ook-kleine-belegger-in-verzekeringsfondsen/10273765