Het decennium te lang

Voilà, één blogpost ver en het is weer van dat: doemscenario. Sorry, maar wij lezen ook maar wat we lezen, hé.

Vandaag stellen we jullie graag een paar doemprofeten voor, ook al zouden zij zichzelf nooit zo noemen. Neen, dan liever ‘realisten’, ’t is te zeggen, realistisch over wat wel eens een verloren decennium durft worden.

Schmullen maar!

Diederik Schmull. Nederlander, 77 jaar, woont in Essex (GB). Werkte 35 jaar in The City (Londen), in het financiële hart van het Angelsaksisch model, o.a. 24 jaar voor Morgan Stanley en 6 jaar voor Credit Suisse, telkens als vice-president.

Schmull volg je gratis op zijn blog, schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com. Zijn posts lees je in één ruk uit. Zo krijg je ook in zijn blogpost Er komt helemaal geen gewone reset’ (klik!) handenvol historisch besef, wijze inzichten en gedurfde toekomstvisies, neergepend in een sappige flow en gelardeerd met menige grafiek. Ook zit Schmull niet verlegen om een onverwachte oneliner, zoals: “Goud is als een Oude Meester, een wegleggertje, ongeacht de prijs en ongeacht het gebrek aan dividendrendement”.

Tip: lees sowieso ook zijn vroegere blogposts én, onder elke blogpost, zijn antwoord op de vele vragen van zijn lezers! Ongemakkelijke kost soms, maar je komt er voldaan in thuis!

Tip2: bekijk af en toe ook een video van Schmull, zoals deze [klik]. Hééérlijk ontnuchterend!

Nordic noir

, da’s deze Finse econoom al van bij de geboorte. Tuomas Malinen heet ie, en je krijgt al wat leesvoer voorgeschoteld op zijn website, gnseconomics.com, maar nog korter op de bal volg je hem via zijn Twitteraccount, @mtmalinen. Ontdek op zijn site bijvoorbeeld zijn jongste twee blogposts, ‘The aftermath of the coronavirus’ en ‘Can the world economy ‘Japanificate’?’.

Terwijl de eerste post leest als intro op een uitgebreider rapport dat, helaas, achter een betaalmuur zit, pareert Malinen de titelvraag van de tweede post als volgt (en ik zet zelf een en ander vet):

No. (…) As global Japanification is not an option, what then? (…)

(…) the European banking sector will not be able to cope with the negative effects of the pandemic. While the onset of the banking crisis was postponed through massive fiscal stimulus and debt-moratoria, they can keep a listing ship from capsizing only for so long.

Governments and central bankers have no access to interbank markets, and when confidence among financial institutions is broken, a financial crisis emerges. Naturally, it may also start from a traditional bank run, where depositors withdraw funds from a bank en masse.

The only option remaining to central authorities is full nationalization of the banking sector and the financial markets. This would lead to the ‘Global Dystopia’, which possibility we have been alerting our subscribers to since December 2018. It would imply the loss of economic, and eventually also political freedoms, and could lead to a modernized form of peonage – a desperate, grim and marginalized existence for hundreds of millions.“

Trouwens, de vertaling van ‘peonage’ is ‘horige’. Of, in de woorden van wikipedia:  “Peonage (Spaans: peonaje) is een vorm van horigheid die bestond in Latijns-Amerika. De peón, de horige, werd gedwongen op de haciënda van een grootgrondbezitter te werken, vaak om een schuld af te lossen. Peonage kwam op nadat gemeenschappelijke dorpsgronden door de regeringen per opbod verkocht werden. De rijken kregen uiteraard de meeste grond in handen en konden zo de boerenbevolking afpersen. Peóns werden vaak erg slecht gevoed, velen overleden aan de ontberingen.

Tja, het is maar dat je ’t weet, hé, voor tegen de tijd dat onze maatschappij ooit gebukt zou gaan onder schulden …

Tien jaar?

Nog een uitsmijtertje.

Deflatie, inflatie, hyperinflatie, … het kan alle kanten op.

Wat de jongste weken opvalt, zijn de aantrekkende grondstoffenprijzen. Van de edelmetalen over Doctor Copper, nikkel en zink, tot en met graan, cacao of palmolie, de prijs vliegt de pan uit. (In die laatsten, de soft commodities, moeten we heel binnenkort toch iets dieper graven. Herinner je immers dat onbetaalbare voedselprijzen de lont aan het kruitvat van de Arabische Lente staken! In coronatijden kan dat, door haperende bevoorrading, wel eens een wereldwijde vaart lopen.)

En die steeds hogere grondstoffenprijzen (een handje geholpen door een almaar verzwakkende dollar) kunnen de komende maanden ook voor een opstoot van inflatie zorgen. Of voor minstens de perceptie daarvan, wat de centrale banken voorbarig naar het rentewapen wil doen grijpen én een bloedbad op de financiële markten kan veroorzaken. Dàt op zijn beurt kan de economie dan weer een deflatoire klap verkopen. Vergeet niet dat vele aandelen’beleggers’ (niet in het minst die jeugdige Robin Hooders) zich op papier rijk rekenen en hun vermeende winsten online al laten rollen. Nestelt zich tussen herhaalde lockdowns en heropeningen van de economie plots een beurscrash, dan kan dat de consumptie en de bedrijfswinsten gerust anderhalve poot kosten.

En we stáán al met zeven tenen in het graf …

Toegegeven: ‘als’, ‘zou’, ‘kan kunnen’, … allemaal onzekerheden. Maar onzekerheid is dan wel al dé zekerheid voor de komende jaren.

Zoals een coureur op leeftijd soms ‘de koers te veel’ rijdt en dat pas achteraf als ‘zekerheid’ doorheeft, zo zullen wij pas aan de meet in 2030 met zekerheid weten of onze door schulden gedopeerde welvaart al dan niet ‘het decennium te lang’ heeft rondgereden …

 

 

 

 

 

Bronartikels

https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/

https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/2020/11/er-komt-helemaal-geen-gewone-reset.html

https://www.youtube.com/watch?v=YZe-TvQaWOs

https://gnseconomics.com/crisis-preparation/

https://gnseconomics.com/2020/12/15/q-review-12-2020-the-aftermath-of-the-coronavirus/

https://gnseconomics.com/2020/12/23/can-the-world-economy-japanificate/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Peonage

*

Disclaimer

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele uitnodiging of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen of tot aan- of verkoop van bepaalde financiële of andere producten. Iedere belegging die jij overweegt, moet je zelf toetsen aan je persoonlijk beleggersprofiel of moet je bespreken met je bankier of beleggingsadviseur. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan je inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren.  In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.