Wat denk je ? Gaat goud stijgen of dalen ?

De overheid heeft in 2020 de eerste prijs weggekaapt.  Van het onverantwoord geld uitgeven.  Gat van 44,9 miljard euro in de begroting is het grootste ooit.  35,6 miljard euro valt toe te schrijven aan de corona-crisis. 9,3 miljard euro sleepten we al eerder mee. Volgens staatssecretaris Eva De Bleeker is de enige uitweg economische groei maar het gaat nog moeilijk worden.

Wel, wel. Even nadenken. Stel je voor dat er geen corona is. De oppositie zou op haar achterste poten staan om de onkunde van de regering aan te tonen. Niet ondenkbaar dat er naar nieuwe belastingen gezocht zou worden want het gat moet toe gereden worden van Europa.  Nu, vandaag maken we ons daar geen zorgen om, niet ? Een paar miljard meer of minder.

35,6 miljard meer tekort in 2020.  Dit zijn minder inkomsten en meer uitgaven, voornamelijk subsidies.

En toch liggen we daar niet wakker van. Economische groei, zegt De Bleeker, zal ons redden. Mag ik er fijntjes aan toegeven dat de economische groei er voorheen al niet in staat was de machine draaiende te houden. In 2019 was de groei  1,4% op jaarbasis.  Ook hier moet je weten dat die cijfers meestal iets naar beneden toe gecorrigeerd worden van zodra de echte cijfers ( jaren later ) bekend zijn. Ik heb trouwens nog nooit een positieve correctie vernomen. Maar goed.

In 2020 is de groei gedaald naar -7,8% met een voorspelde groei van +4,2%in 2021 en +3% in 2022. Waar halen ze het toch ?

Als dit al waar zou zijn, dan staan we in 2023 exact even ver als in 2019 en dit in het meest positieve scenario. En zijn we dus geen meter vooruit gegaan. Al je gedurende die 4 jaar 1,4% per jaar  of liefst iets meer vooruit wil gaan moet je dus een extra inspanning leveren. Gebeurt die ? Absoluut niet. Dus vooruit gaan we niet. Integendeel.

Wat is het standpunt van Europa in dit geheel ? Nergens. Ieder land handelt op eigen houtje. Trouwens, wat hier geldt voor België, geldt ook voor andere landen.

En intussen hopen dat er geen tegenslagen dit plan dwarsbomen. Echt realistisch noem ik dit niet. De beurs, Wall Street  noteert records terwijl Main Street fabrieken sluit. Sociale spanningen nemen toe. Het duur niet lang vooraleer een zich een nieuwe, sociale crisis aandient.

Goud en zilver zullen niet dalen, eerder stijgen op middellange termijn. De Reddit-boys en Robin Hoods hebben de eerste veldslag niet gewonnen maar de oorlog is nog niet gedaan. Terugtrekken, verzamelen en terug aanvallen. GameStop werd voor 140% geshort. Zilver is voor enkel 1000% geshort . Bij gebrek aan echt traden op de beurs, valt er hier wel geld te rapen.

Ik zie dus de markt voor Goud en Zilver aantrekken.

Trouwens bij elke opstoot van de vraag, kan het aanbod niet volgen met tekorten en prijsstijgingen al gevolg. Meer hierover later.

Elke kleine prijscorrectie is een aankoopmoment. Noteer dit maar.