Bitcoin, de geboorte van een nieuwe wereldmunt ?

Sedert enige tijd staat Bitcoin in de belangstelling want de prijs blijft maar stijgen. Meestal bericht de reguliere media over Bitcoin net zoals ze over goud praten. H et is een luchtbel, niet te vertrouwen, niet doen, afblijven, enz… Maar wat is er aan de hand ?

Eerst een stukje geschiedenis, reeds in de jaren 80 van vorige eeuw voorspelt F.A. von Hayek (1899-1992) de geboorte van een onafhankelijke, gedecentraliseerde nieuwe munt, de Solid genaamd. Gelukkig werd het interview opgenomen en kan u het bekijken door onderaan het artikel op de link te klikken. Het is indrukwekkend hoe een oude man de contouren van de eerste cryptomunt beschrijft, ongeveer 25 jaar voor de geboorte van de eerste cryptomunt. Ook Milton Friedman (1912-2006) voorspelt tijdens een interview in 1999 de geboorte van een cryptomunt. Link onderaan het artikel.

U kan voor of tegen cryptomunten zijn maar het is een feit dat de twee Nobelprijswinnaars economie de komst van cryptomunten voorspellen en het een goede zaak vinden. Tot daar het stukje geschiedenis.

Zowel goud en Bitcoin (of een andere cryptomunt) beschikken over identiek dezelfde eigenschappen : fungibel, liquide, transporteerbaar, opslagplaats van koopkracht, prijselastisch, deelbaar, universeel, geen tegen-partijrisico,  schaars, enz… Daarom is Bitcoin, net zoals goud en zilver echt geld. Vergis u niet, fiat-geld (usd, euro enz…) lijkt op geld maar is het niet, fiat-geld is krediet en dus per definitie onbetrouwbaar. Echt geld kan nooit krediet zijn.

Hoeft Bitcoin een concurent te zijn van goud ? Helemaal niet, beide munten kunnen rustig naast elkaar leven en elkaar kruisbestuiven. Wie goud begrijpt zal ook cryptomunten begrijpen en omgekeerd. Maar het begrijpen van goud en cryptomunten kan helaas wel een tijdje duren en de media zullen ons hierbij niet echt helpen.

Kan Bitcoin uitgroeien tot een nieuwe wereldmunt ?  De USD is als wereldreservemunt terrein aan het verliezen. Dat vacuüm zal door een andere munt moeten worden opgevuld. Ter info,  wereldreservemunten komen en gaan, net zoals het Pond, de Escudo, de Florijn, de Peseta, lang geleden, ooit wereldreserve munten waren. Wanneer Bitcoin aan geloofwaardigheid kan winnen zal haar belang in de wereld(handel) toenemen en is de kans reëel dat deze in de voetsporen van de USD zal treden.

Mijn inziens staan we aan de vooravond van een gevecht tussen enerzijds fiat-geld (usd, eur, yen enz…) tegenover echt geld (goud, zilver en crypto). Fiat-geld wordt heden eindeloos bijgedrukt. De bevolking ziet het onheil gebeuren en zoekt naar alternatieven. Overheden zullen er alles aan doen om hun papierwinkel te verdedigen en daarbij zal de reguliere media (de leugenpers) zeker van dienst zijn. U zal  ongetwijfeld nog lang negatief nieuws kunnen lezen over goud en crypto. Bent u een belegger in crypto, maar u bezit nog geen goud of zilver, dan weet u wat te doen.