Inlage verliesboekje bereikt historisch hoog niveau

In haar editie van  begin februari meldt Het Laatste Nieuws dat, eind 2020, alle Belgen samen 295.000.000.000 eur aanhielden op spaarboekjes. Een record bedrag. Een stijging met maar liefst 43.000.000.000 eur tegenover eind 2019. Dat nog steeds een aantal Belgen kunnen sparen is prima nieuws. Van uit het standpunt van de Oostenrijkse School is de accumulatie van kapitaal essentieel voor een toekomstige welvaart. Het fors hoger gespaard bedrag toont aan onze landgenoten ongerust zijn over onze toekomst. En gelijk hebben ze. Stapje per stapje gaan we naar Griekse toestanden.

Maar helaas vergissen onze landgenoten zich collectief in hun keuzes voor een spaarboekje en de euro. Niet alleen is de geboden vergoeding voor hun spaargeld bijzonder laag, maar een bank kan failliet gaan en de euro zal steeds depreciëren in waarde en kan eventueel uit elkaar vallen door een asymmetrische economische schok.

De keuze voor goud en zilver maken de Belgen niet, helaas. Het is kristalhelder dat papiergeld onder omstandigheden een slechte opslagplaats is voor koopkracht. Dat onze medemensen massaal blijven kiezen voor papiergeld toont ook aan hoe slecht wij worden ingelicht m.b.t sparen. Waar vroeger kerk en adel onze voorouders dom en arm hielden is deze rol nu overgenomen de massamedia, de overheid en de banken. Arm Vlaanderen, hoe veel slagen moeten wij nog krijgen vooraleer wij wakker worden. Veel onder ons werken zich te pletter, sparen tot ze er bij neervallen en straks zal blijken dat de euro een vals project zal geweest zijn.

 

 

 

https://www.hln.be/geld/spaarboekjes-aangedikt-tot-ruim-295-000-000-000-euro~a90f277f/