Het verschil in prijsvorming bij goud en aandelen

Bij de aankoop/verkoop van goud en zilver laten de mensen zich te vaak leiden door de prijs van het edelmetaal en worden zo op een verkeerd been gezet.

Wanneer een bedrijf naar buiten komt met positieve resultaten zal de koers van het aandeel waarschijnlijk stijgen, dit naar aanleiding van een hoger dividend, meer winst, meer omzet enz…

Maar goud en zilver hebben helemaal geen dividend of winst of omzet, maar toch stijgt de prijs van goud en zilver al lang. Hoe kan zoiets nu ?

Bij het investeren in goud en zilver is het belangrijk te beseffen dat een belangrijk element van de prijsstijging, de toename van de geldmassa is ( =bijdrukken van geld).

De toename van de geldmassa heeft, onder normale omstandigheden, geen impact op de koers van een aandeel. Een bedrijf dat het slecht stelt zal door een stijgende geldmassa geen hogere beurskoers hebben. Maar zoals reeds geschreven, edelmetalen hebben geen dividend, of aandeelhouders, of een directiecomité of vakbonden enz… De prijsstijging van goud en zilver moet je zien als volgt : het papiergeld dat steeds minder waard wordt, want voor dezelfde hoeveelheid goud moet men steeds meer betalen. Daar waar een hogere koers van een aandeel wordt verklaard door betere resultaten kan dit niet worden toegepast op goud en zilver. Bij deze hebt u begrepen dat u twee “brillen” nodig hebt. Eén bril bij de handel in aandelen en een andere bril bij handel in edelmetalen. Zowel aandelen en edelmetalen hebben een notering maar men kan de stuwende kracht achter deze notering niet met elkaar vergelijken, het zijn verschillende activa. Idem voor bij een stuk grond, de waarde blijft maar stijgen, terwijl het stuk grond niet groter wordt. Terwijl de koers van een aandeel wel kan stijgen door steeds betere resultaten.

Een stijgende geldmassa houdt een immer hogere prijs voor goud en zilverin  want er is gewoon meer papiergeld beschikbaar om het te kopen. In die zin mag u de prijsontwikkeling, van goud en zilver, en bijgevolg de ontwaarding van de euro zien alsof u zicht bevindt in een instortende mijn. De instortende mijn is de euro en u wil daar zo snel mogelijk uit. Dit kan door uw papiergeld om te ruilen voor goud en zilver. U wil toch ook af van de aandelen van een failliet bedrijf ? Daarom is het speculeren met fysiek goud en zilver zinloos.U wil namelijk vooral uit de instortende mijn geraken. De prijs van goud is niet onbelangrijk maar u mag zich hierdoor niet laten afschrikken om  in goud te stappen vooraleer het te laat is.