PIGS redux?

In onze blogpost ‘De Vierde Kering’, in november 2020, net na de Amerikaanse verkiezingen, reden we een rondje cycli uit het profetische ‘The Fourth Turning’ van Howe en Strauss (1997), een kroniek van de desintegratie van Amerika.

Op 6 januari 2021 kregen we, zo je wil, al meteen een voorproefje, met de bestorming van het Capitool …

Hoewel ‘The Fourth Turning’ duidelijk op Amerikaanse leest geschoeid is, mag je je toch de vraag stellen of er parallellen te trekken zijn met Europa. ‘The Fourth Turning’ kwam ons immers meteen voor de geest toen we de voorbije dagen weer om de oren geslagen werden met verslechterende coronacijfers in Spanje en Portugal.

Want.

Samen met andere zuiderlingen, zoals Italië en Griekenland, leven Spanje en Portugal  van toerisme. Daar staat of valt hun hele economie zowat mee. (Van de miljarden aan steunpakketten en bodemloze schuldenputten gewagen we niet eens.)

Tijdens de financiële crisis van 2007-2008 werden deze vier landen samen ook wel de PIGS genoemd, naar het initiaal van elk land.

Waarom nu

herinneren het coronadieprode Spanje en Portugal ons aan ‘The Fourth Turning’?

Wel. Elk van deze landen sleept een autoritair verleden in de rugzak mee. Franco in Spanje, Salazar in Portugal, Papadopoulos in Griekenland en Mussolini in Italië. (Je hoort ons de woorden ‘militaire dictatuur’ en ‘fascisme’ niet eens uitspreken.)

Eens in deze schuldoverladen economieën van olijven en look het toerisme op apegapen komt te liggen, is verarming niet veraf meer. Tel daarbij een golf van stagflatie over Europa (stagnerende economie, stijgende prijzen, hoge werkloosheid) en er wacht een neerwaartse spiraal. Tel daar nog een vlammenwerper van een energiecrisis bij en je weet hoe laat het is …

En verpaupering, zeker in onzekere tijden, leidt vroeg of laat tot ontevredenheid, sociale onrust en dies meer. (Een verschijnsel dat trouwens pre-COVID-19 al de kop opstak, bij monde van de assertieve gele hesjes.)

Vraag is dan: hoe houdt men agitatie en amok onder de knoet?

Lokaal? Nationaal? Kijkt Europa de andere kant op?

En wordt het (autoritair) slaan? Of zalven?: iedereen gepaaid met een UBI-CBDC (universeel basisinkomen via een central bank digital currency), niemand hoeft nog te werken?

Kortom.

Geen tijd meer voor siësta’s!, er liggen disruptief hete jaren in \’t verschiet.

En dan moet je niet per se naar China versus de VS zitten zien voor wat geopolitieke spreidstandjes.

Kijk gewoon uit je keukenraam: Europa gaat in spagaat.

En weet je nog wat dan gedijt?

Juist.

Vier letters.

The last word standing begint met g en o en eindigt op u en d.

 

 

 

*

Disclaimer

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele uitnodiging of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen of tot aan- of verkoop van bepaalde financiële of andere producten. Iedere belegging die jij overweegt, moet je zelf toetsen aan je persoonlijk beleggersprofiel of moet je bespreken met je bankier of beleggingsadviseur. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan je inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren.  In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.