Voedselinflatie wordt dé grote crisis van 2022

\"\"Iedereen heeft de mond vol van de inflatie veroorzaakt door problemen in de toeleveringsketen. Aan de vooravond van 2022 lijkt het verstandig om eens naar de toekomst te kijken, meer bepaald naar de verwachte evoluties wat betreft de evolutie van de prijzen. En dat is een weinig geruststellende evolutie. De echte problemen beginnen wanneer de energiecrisis van dit jaar verandert in het voedselinflatieprobleem volgend jaar.

Dat we ons in een wereldwijde inflatiesituatie bevinden van een soort dat decennia lang niet is voorgekomen, staat buiten twijfel. Volgens Google Trends staat de belangstelling voor de toeleveringsketens op het hoogste niveau in 17 jaar, maar het belang van die ketens als het gaat om het voorspellen van de aanhoudende inflatie mag niet overschat worden. Beperkingen aan de aanbodzijde zijn meestal een belangrijke initiële katalysator in elke prijsspiraal.

Inflatie wordt een materieel economisch probleem wanneer het de mensen op straat in het hart raakt, hun besteedbaar inkomen onder druk zet en reacties van de centrale bank in de vorm van hogere rentevoeten oproept. En de verschillende thema\’s van 2021 smelten samen tot een perfecte storm voor een van de weinige onmisbare items in elke CPI-mand: eten. De voedselprijsindex van de VN-voedsel- en landbouworganisatie is het afgelopen jaar met meer dan 30% gestegen en er wordt niet meteen een daling verwacht.

Koffie is een goed voorbeeld. De prijs voor Arabica koffiebonen, de belangrijkste soort, is het afgelopen jaar in prijs verdubbeld.

De tarweprijs bereikte opnieuw een recordniveau en de International Grains Council waarschuwde vorige week dat de voorraden van de grote exporteurs zouden kunnen dalen tot het laagste punt in 9 jaar. De Bloomberg Commodity Agriculture Subindex is met meer dan 80% gestegen ten opzichte van de dieptepunten van vorig jaar. Het is deze voedselcrisis die het inflatieprobleem tot ver in 2022 in stand zal houden en zowel op humanitair vlak als op de markten grote schade zal aanrichten.