Goldman Sachs zegt dat wereldwijde oliereserves vrijgeven een druppel op een heetgloeiende plaat is

\"\"Een gecoördineerde vrijgave van oliereserves van de overheid onder leiding van de Verenigde Staten kan ongeveer 70 miljoen tot 80 miljoen vaten ruwe olie toevoegen aan de markt en dat is minder dan de meer dan 100 miljoen vaten die de markt heeft in geprijsd, zo luidt de mening van de analisten van Goldman Sachs. De Amerikaanse broker denkt dat de wereldwijde oliereserves vrijgeven een druppel op een heetgroeiende plaat is, niet meer dan dat.

\”Volgens ons prijsmodel zou het vrijgeven van die reserves minder dan $ 2/vat waard zijn, aanzienlijk minder dan de daling met $ 8/vat die sinds eind oktober plaatsvond\”, zei de bank in een studie getiteld \”A drop in the ocean\”. De wereldwijde olieprijzen herstelde  lichtjes nadat de Verenigde Staten en andere enkele andere grote consumenten  probeerden de markt af te koelen door olie uit strategische petroleumreserves (SPR) vrij te maken.

De prijzen voor Brent olie (olie uit de Noordzee) hebben een extra klap gekregen als gevolg van de impact van COVID-19 in Europa en China, aldus Goldman. Hoewel de gecoördineerde vrijgave van de overheidsreserves een verlaging van de olieprijs met $ 2 per vat zou rechtvaardigen, verwacht de bank dat het gebrek aan vooruitgang bij de onderhandelingen met Iran deze prijsdaling zal compenseren.

Door de besprekingen over een nucleair akkoord nieuw leven in te blazen zouden de Amerikaanse sancties tegen de Iraanse olie-export opgeheven kunnen worden, waardoor Teheran de export kan vergroten. \”Bovendien zou de OPEC kunnen overwegen haar productieverhogingen stop te zetten om de nadelige SPR-impact van de lagere olieprijzen op het noodzakelijke herstel van de wereldwijde olievraag te compenseren”, zo luidt de conclusie van het rapport van Goldman Sachs.