JP Morgan: $ 80 olie per vat is nog steeds \’opmerkelijk goedkoop\’

\"\"De olieprijzen zijn goedkoop vergeleken met de recordhoogten die andere activa hebben laten optekenen, waaronder aandelen en andere grondstoffen, zo zegt JP Morgan Chase in een uitgebreid rapport. Ondanks het feit dat de grote landen die veel olie consumeren de huidige prijzen als (veel) te hoog beschouwen en dat ze het wereldwijde economische herstel zouden belemmeren, is ruwe olie volgens een maatstaf die JP Morgan Chase heeft gebruikt om activaprijzen te vergelijken eigenlijk erg goedkoop. ‘Opmerkelijk goedkoop’, zo staat zelfs te lezen in het rapport.

\”In vergelijking met brede niveaus van verschillende activaprijzen en de monetaire basis, ziet olie er opmerkelijk goedkoop uit\”, volgens een rapport opgesteld door de JP Morgan strategen onder leiding van Marko Kolanovic. \”Je zou kunnen zeggen dat de olieproducerende landen (vaak ontwikkelingslanden) de olie-importerende landen (vaak ontwikkelde landen) hebben gesubsidieerd, gezien de evolutie van de monetaire politiek en de inflatie in de ontwikkelde wereld in de afgelopen 20 jaar\”, aldus JP Morgan.

De huidige olieprijzen zijn laag in vergelijking met historische niveaus, in tegenstelling tot aandelen, obligaties en sommige andere grondstoffen die recentelijk recordhoogtes hebben bereikt of deze bijna bereikt hebben. Olieprijzen op historisch recordniveau zouden $ 115 per vat olie betekenen, zegt JP Morgan, maar de bank merkt meteen op dat dit geen prijsdoel of verwachting is waar de olieprijs op korte termijn naartoe zou kunnen gaan. Het is slechts één maatstaf om de prijzen van verschillende activa te analyseren, aldus de strategen van de bank. Wat de conclusie van het rapport niet minder opmerkelijk maakt.