Amerikaanse dollar gaat in stevige opwaartse trend 2022 in

\"\"

Het nieuwe jaar zal eens te meer een onzeker jaar worden, aangezien de Federal Reserve haar monetair beleid wil ombuigen en aanscherpen. Tegelijkertijd blijft de inflatiedreiging toenemen, wat betekent dat de reële rente laag tot negatief zal blijven. Tegen die achtergrond is 2021 een behoorlijk jaar geweest voor de Amerikaanse dollar en als de huidige trend aanhoudt, is de enige mogelijkheid dat de dollar in 2022 verder zal stijgen.

De koers van de dollar heeft sinds eind mei telkens opeenvolgende hogere hoogtepunten en hogere dieptepunten neergezet. Wat de fundamentele kant van de zaak betreft: het verschil in monetair beleid tussen de ECB en de Fed heeft gezorgd voor een aanzienlijk bearish sentiment ten opzichte van de euro. De ECB houdt nog steeds vol dat er in 2022 geen renteverhogingen kunnen plaatsvinden.

Dit hoewel enkele landen hierom hebben verzocht wanneer de inflatie gedurende een langere periode duidelijk boven de doelstelling van 2% zou uitstijgen. Aan de andere kant prijst de markt de (verwachte) renteverhogingen door de Fed volgend jaar al ruimschoots in. De vraag is hoeveel renteverhogingen zijn in geprijsd en, een bijkomend probleem, hoeveel erger de COVID-19-pandemie kan worden?

Voorlopig ziet de trend bij de dollar er nog steeds behoorlijk stevig uit en vertoont hij geen echt teken van vertraging. Maar zoals hierboven al gezegd: 2021 begint als een jaar vol onzekerheden. Daarom is het moeilijk te voorspellen hoe de dollar zich tegenover de euro zal gedragen (het omgekeerde geldt natuurlijk ook). Maar voorlopig is de ‘greenback’ hoe dan ook de winnaar van het tweegevecht. Dat is geen goed nieuws voor het goud, want er bestaat een omgekeerde correlatie tussen de evolutie van de koers van de dollar en die van euro.