Elektriciteitsprijzen stijgen naar record terwijl Europa worstelt om de lichten aan te houden

\"\"

De Europese elektriciteitsprijzen stegen recent naar een nieuw record, terwijl Frankrijk zich in alle bochten moest wringen om zijn lichten aan te houden. Hoe erg de crisis is, bewijst inderdaad het voorbeeld van Frankrijk. Dat land, meestal een exporteur van stroom, importeert  momenteel elektriciteit en verbrandt zelfs stookolie om elektriciteit op te wekken. De crisis komt nadat Electricité de France SA zei dat het 4 reactoren tijdelijk zou stopzetten die samen goed zijn voor 10% van de nucleaire capaciteit van het land, waardoor de elektriciteitsnetten verder onder druk komen te staan.

\”Het illustreert hoe ernstig de situatie is wanneer het land daadwerkelijk stookolie begint te verbranden en gedwongen is om uit andere landen elektriciteit te importeren\”, zegt Fabian Ronningen, analist bij Rystad Energy. Het onverwachte onderhoud van de reactoren weerspiegelde zich meteen in de marktprijzen\”, aldus Ronningen. Europa wordt geconfronteerd met een energiecrisis, terwijl de nutsbedrijven nog in belangrijke mate afhankelijk zijn van kolen en olie. Bijna 30% van de Franse nucleaire capaciteit zal begin januari offline zijn, waardoor de energiemarkt wordt overgeleverd aan het weer.

Tot overmaat van ramp sluit Duitsland voor het einde van het jaar bijna de helft van zijn nucleaire capaciteit. De stroomcrisis is zo ernstig dat de Franse regering EDF heeft gevraagd enkele kernreactoren eerder dan gepland opnieuw op te starten. Minister van Ecologie Barbara Pompili verklaarde dat het land, naast een vervroegde heropstart van de reactor, contracten heeft afgesloten met een aantal grote bedrijven om de productie tijdens piekuren te verminderen in ruil voor overheidssteun.

Hogere energieprijzen dreigen het economische herstel van Europa te doen ontsporen, net nu de omicron-variëteit van het coronavirus zich verspreidt. Nyrstar zal de productie in zijn zinksmelter in Frankrijk in de eerste week van januari stopzetten vanwege stijgende elektriciteitsprijzen. De Noorse kunstmestproducent Yara International, die eerder dit jaar de productie aan banden legde, zei dat het de situatie nauwlettend zou blijven volgen en de productie waar nodig zou inperken.