Bitcoin is geen volwaardig substituut voor goud

\"\"

Er is de jongste maanden veel te doen geweest over het feit dat bitcoin goud heeft vervangen als veilige vluchthaven in onzekere tijden. De lancering van de ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) en het debuut van van de Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (BTF) hebben sommige investeerders, zoals de oprichter van Social Capital Chamath Palihapitiya, doen uitroepen dat de rol van het goud is uitgespeeld.

Het argument luidt meestal als volgt: Bitcoin is dit jaar met 41% in koers gestegen, goud is in dezelfde periode met 10% gedaald. Beide activa zijn schaars en delen hetzelfde kenmerk van hoge liquiditeit. Een toenemend aantal institutionele beleggers ruilen goud voor bitcoin en bespreken crypto-activa als potentiële inflatiehedges die dezelfde rol kunnen vervullen als goud in een portefeuille.

Er worden echter wat denkfouten in dit proces gemaakt. Bitcoin is dit jaar fors weliswaar in koers gestegen, terwijl de goudprijs negatief werd beïnvloed door berichten dat de Fed uiteindelijk toch haar basisrente zal verhogen. Maar zelfs na de kolossale winsten gerealiseerd door bitcoin, heeft deze crypto een marktkapitalisatie van $ 1,1 biljoen, ruim onder die van goud die meer dan $ 11 biljoen bedraagt.

Hoewel van zowel bitcoin als goud slechts een beperkte voorraad beschikbaar is, kan bitcoin bijkomend worden aangemaakt in het geval van goud kan dat niet. Hoewel er op dit moment een eindige hoeveelheid bitcoin bestaat, zou in theorie een onbeperkte hoeveelheid kunnen worden gegenereerd. Bij goud is dit niet het geval. Bitcoin is bovendien slecht voor het milieu. Het gebruikt een enorme hoeveelheid energie om te minen, waar cryptovaluta-enthousiastelingen op zouden kunnen antwoorden dat hetzelfde geldt voor goudwinning.

Het verschil is dat edele metalen – waaronder goud en zilver – nodig zijn voor groene technologie. Mijnbouw van welke aard dan ook heeft een milieukost, maar goudmijnbouwbedrijven kijken al naar oplossingen. Bitcoin is van nature belastend voor het milieu en draagt ​​weinig bij aan een groenere wereld. Edelmetalen hebben misschien eveneens een impact, maar die impact kan sterk worden verminderd. Tenslotte moet nog bewezen worden dat cryptocurrencies immuun zijn voor inflatie.