De Fed speelt spelletjes naast een schuldenbom van $30.000 miljard

\"\"

De Fed zit zo vast als een muur en dat zullen we geweten hebben. De inflatie loopt op en dat vraagt een reactie van de beleidsmakers, op de eerste plaats de Amerikaanse centrale bank. De Fed heeft inmiddels al aangegeven dat ze haar focus verschuift van groei (werkgelegenheid) naar inflatie. Dit is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Na 20 maanden te hebben beweerd dat de inflatie “van voorbijgaande aard” is en geen echt probleem vormt, heeft Fed-voorzitter Jerome Powell publiekelijk verklaard dat hij niet langer gelooft dat inflatie “van voorbijgaande aard” is en dat de centrale bank kan overwegen om de afbouw van de steunmaatregelen een paar maanden eerder af te ronden. ”

Dit betekent dus dat de Fed de QE zal afbouwen en de rente eerder dan verwacht zal verhogen. Er is alleen een klein probleempje waar tot dusver niemand rekening heeft gehouden. Er staat meer dan $30.000 miljard aan schulden uit tegen rentevoeten van minder dan 2%. Voor obligaties met zo\’n lage rentevoet zijn elke keer dat de Fed de rente verhoogt de gevolgen dramatisch. Met daarbij de opmerking dat Amerikaanse staatsobligaties het \’risicovrije\’ rendement zijn waartegen het hele financiële systeem wordt gewaardeerd.

Wat gebeurt er wanneer de rente daadwerkelijk wordt verhoogd. Het betekent dat de koersen van die uitstaande obligaties dalen en hun rendementen stijgen. We hoeven u uiteraard niet te vertellen wat er zal gebeuren wanneer die rendementen te snel stijgen. Anders gezegd: we hebben te maken met een tikkende bom van $30.000 miljard en de Fed gaat daarnaast spelen met lucifers … dit in de hoop dat de lont niet per ongeluk oplicht.

Gezien het feit dat de pogingen van de Fed om de Tech Bubble en de Housing Bubble aan te pakken resulteerden in grootschalige crisissen… wat is dan de kans dat de Fed deze huidige Everything Bubble met succes kan laten leeglopen? Een zeepbel die exponentieel nog veel groter is dan de eerste twee? Het is zeer waarschijnlijk dat er weer een bloedbad op de markten komt. Het is heel goed mogelijk dat de markten een langdurige berenmarkt zullen binnengaan… een tijd waarin de aandelenkoersen in de loop van luttele maanden 50% of meer verliezen. Een gewaarschuwde man/vrouw is er ook in dit geval twee waard.