Grootste goudklomp ooit gevonden in Alaska geveild voor $ 750.000

\"\"

De Alaska Centennial Gold Nugget , de grootste goudklomp die ooit in Alaska is ontdekt, kwam in de eerste week van december onder de hamer. Het massief exemplaar is één van de grootste ooit werd gevonden op het westelijk halfrond en daarom alleszins de moeite van het vermelden waard. Er was dan ook heel wat interesse voor deze munt op de Nature & Science Signature veiling van Heritage Auctions.

De goudklomp werd uiteindelijk afgehamerd op $ 750.000. De schoonheid en de omvang van deze goudklomp valt moeilijk te kwantificeren, het is zonder meer een juweeltje in zijn soort. Wat maakt de Alaska Centennial Gold Nugget zo uniek? Het overgrote deel van het ooit gedolven goud is geraffineerd. Goudklompen zijn zodoende relatief zeldzaam. Een goudklomp van één troy ounce is uitzonderlijk zeldzaam is, dit terwijl dit prachtstuk maar liefst 322 ounce weegt.

Er kwamen nog wel meer goudklompen onder de hamer bij Heritage. Een andere goudklomp uit Alaska, afkomstig uit het Ruby Mining District, verwisselde van eigenaar voor $ 68.750. Met een gewicht van 727 g of 24,5 troy ounces mocht ook dit exemplaar gezien zijn. Twee goudklompjes haalden $ 31.250. Eéntje uit de Ganes Creek Mine weegt 260 gram en vertoont de typische koper-gouden kleur van goud uit Alaska. De andere goudklomp uit de fameuze Bendigo Fieldsin Australië, is zelfs nog zwaarder met een gewicht van 350 gram. Esthetisch is er sprak van een indrukwekkende grootte, aangevuld met een hoge glans en een heldere goudgele tint.