Minder productie en meer vraag ondersteunen de diamantprijs

\"\"

Volgens een recent rapport van ALROSA is de diamantmarkt volledig hersteld van de pandemie en is er sprake van een structurele daling van de productie als gevolg van uitputting van de voorraden in combinatie met een groeiende vraag van eindgebruikers. Dat zijn gunstige voorwaarden voor een aanhoudende stijging van de diamantprijs op wat langere termijn. ALROSA zei dat diamantproducenten in 2020 hun productie met 20% hebben verminderd ten opzichte van het niveau van 2019.

De totale productie bedroeg vorig jaar 107 miljoen karaat. \”De natuurlijke daling van de productie als gevolg van de geplande ontmanteling van grote, uitgeputte afzettingen werd nog verergerd door COVID-19 en de daaruit voortvloeiende productiebeperkingen. Een belangrijke mijlpaal voor de hele diamantindustrie was de sluiting van de Argyle mijn in Australië in november 2020, een mijn die goed was voor tot 10% van de wereldwijde diamantproductie\”,

Door tijdens de crisis een \’prijs boven volume\’-strategie te volgen, verzekerden diamantmijnwerkers de stabiliteit van de industrie totdat de vraag zich normaliseerde, waardoor de voorwaarden werden geschapen voor het herstel van de prijs, zo voegde ALROSA eraan toe. Als gevolg hiervan daalden de prijzen voor geslepen diamant in heel 2020 met ongeveer 3% op jaarbasis, waarna ze in de eerste negen maanden van 2021 stegen die prijzen echter weer met meer dan 10%, zo bleek uit het rapport.

Het begin van de pandemie trof de meeste sectoren van de diamantindustrie. In de tweede helft van 2020 begon de verkoop van sieraden in de detailhandel echter snel te herstellen, wat leidde tot een toename van de vraag en dus ook de prijs van diamanten. Volgens voorlopige schattingen zou de wereldwijde verkoop van diamanten juwelen in 2021 meer dan $ 90 miljard kunnen bedragen, een stijging van 23% op jaarbasis. Tegelijkertijd merkte ALROSA op dat er een groeiende interesse is in het kopen van diamanten als instrument voor investeringen en financiële afdekking.