Bitcoin of goud: wie biedt de beste bescherming tegen inflatie in 2022?

\"\"

Veel activa, van Bitcoin tot goud tot tarwe, beleefden een enorme rally in 2021. Kunnen deze activa hun sterke prestaties in 2022 herhalen? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Afgelopen lente was er veel te doen over een supercyclus bij de grondstoffen, een langdurige periode van torenhoge prijzen te midden van een immense wereldwijde vraag.

Maar sommige van deze grondstoffen, zoals sojabonen en koper, namen in het derde kwartaal een adempauze. Het verhaal van het goud klinkt echter heel anders. Goud schitterde niet bepaald in 2021, de goudprijs raakte niet los uit de startblokken. Ondanks dat de inflatie opliep tot het hoogste punt in 39 jaar, daalden de goudprijzen door een sterker wordende Amerikaanse dollar, een aantrekkende economie en verwachtingen voor een normalisering van het monetair beleid.

Hoewel het nog steeds als een veilige haven wordt beschouwd, zijn financiële experts van mening dat de jongere generatie investeerders eerder cryptocurrencies gebruikt voor waardeopslag. \”Hoewel goud duidelijk een gevestigde veilige haven zal blijven in tijden van economische onrust, is het duidelijk dat jongere generaties (en in toenemende mate ook de oudere) nu kijken naar Bitcoin om hetzelfde doel te dienen in een digitaal tijdperk,\” zei David Beatty , een analist bij deVere Group.

“Wat de rentetarieven betreft, lijkt de consensusvisie uit te gaan van mogelijk meerdere renteverhogingen door de Fed in 2022, dit na de voltooiing van het programma voor het afbouwen van obligaties door de centrale bank. Er heerst echter onzekerheid over hoe hoog de rente daadwerkelijk kan gaan gezien de recordniveaus van de staatsschulden”, aldus Fahad Tariq, analist edele metalen bij de Zwitserse financiële instelling.

\”De risico\’s zijn naar onze mening een agressievere Fed, de terugkeer naar genormaliseerde inflatie, een substitutie-effect met cryptocurrencies en een aanhoudende zwakte in de vraag naar goud in de detailhandel.\” Een omgeving met stijgende rente is typisch bearish voor goud, omdat het de alternatieve kosten van het aanhouden van het niet-renderend edelmetaal verhoogt. Maar goud heeft in 2021 in negatieve zin verrast en zou dit jaar wel eens in positieve zin kunnen verrassen. Het is typisch voor financiële markten dat ze vaak niet doen wat ervan wordt verwacht.