Sterkste vraag naar gouden munten bij US Mint in 12 jaar

\"\"

Ondanks de weinig inspirerende prestaties van het goud in 2021, viel er het hele jaar door een indrukwekkende fysieke vraag naar gouden munten vast te stellen. De data die gisteren door de US Mint werden vrijgegeven, laten zien dat de vraag naar fysiek goud zelfs het hoogste niveau bereikte sinds 2009. De US Mint zei dat het in 2021 meer dan 1,25 miljoen ounces goud verkocht in de vorm van verschillende versies van de American Eagle gouden munten, een stijging van meer dan 48% ten opzichte van het jaar voordien.

Volgens US Mint was de drukste maand vorig jaar januari, toen er 220.500 ounces goud werden verkocht. Een andere goede maand was juni, toen er 182.000 gouden ounces werden verkocht. Toevallig of niet: de goudprijs daalde in die maand met meer dan $ 100, in reactie op het bericht dat de Amerikaanse centrale bank dat het zijn maandelijkse aankopen van obligaties voor het einde van het jaar wilde afbouwen. Koopjesjagers maakten meteen gebruik van de correctie in de goudprijs.

Augustus was opnieuw een drukke maand voor de munt, aangezien er 136.000 ounces goud werden verkocht. Begin augustus beleefde de goudmarkt een plotselinge crash, waarbij de prijzen met meer dan 4% daalden tot een nieuw dieptepunt voor het jaar. Beleggers kochten echter eens te meer op de dip onder $1.700 per ounce.

In oktober en november was er ook sprake van sterke goudverkopen. Fysiek goud kreeg weer meer aandacht van de kant van de beleggers in het laatste kwartaal van 2021, toen de inflatiedruk fors toenam. De stijging van de inflatie in de Verenigde Staten tot boven 6% deed heel wat beleggers een hoedje schrikken. Met een vlucht richting goud (en in het geval van de US Mint dus gouden munten) tot gevolg.