Eierflatie baart de Amerikanen zorgen

\"\"

Volgens Cal-Maine Foods Inc., de grootste Amerikaanse producent, zijn de eierprijzen fors gestegen zal dit onvermijdelijk leiden tot meer inflatie. Dolph Baker, voorzitter en CEO van Cal-Maine Foods, waarschuwt voor meer voedselinflatie tegen de achtergrond van een aanhoudende volatiliteit in de toeleveringsketen in 2022. Het belang van eieren, en dus van eierinflatie, mag niet onderschat worden, want eieren zijn vanwege hun verwerking in tal van producten belangrijk in de voedselketen.

Het bedrijf, dat goed is voor ongeveer een vijfde van de Amerikaanse markt, zei dat de eierprijzen in het fiscale tweede kwartaal met 12% stegen ten opzichte van het voorgaande jaar te midden van een herstellende foodservicesector en problemen met de toeleveringsketen. Ongunstig oogstweer maakte ook maïs- en sojavoer voor kippen duurder. De winst van Cal-Maine miste de verwachtingen van analisten, waardoor de koers van het aandeel op de beurs van Wall Street een knieval moest maken.

Volgens het ministerie van landbouw steeg de prijs voor een pakje met een dozijn grote eieren in het middenwesten van de VS vorige maand tot $ 1,64. Dat is het hoogste niveau sinds de Covid-19-pandemie de toeleveringsketen begon te verstoren en de kosten naar omhoog duwde. De afgelopen jaren lagen de prijzen gemiddeld dichter bij een dollar. \”Ondanks de huidige en verwachte inflatoire tegenwind, blijven we gefocust op wat we kunnen beheersen door onze kosten te beheersen en zo efficiënt mogelijk te werken,\” zo stelde Dolph Baker.