Zal de pandexit de goudprijs ondersteunen?

\"\"

De pandemie zal op een gegeven moment geen probleem meer zijn, want voor (bijna) alle problemen valt een oplossing te bedenken. Het zal de wereld echter met andere problemen opzadelen en deze kunnen de goudprijs ondersteunen. Het spreekt voor zich dat de pandexit, of het verdwijnen van de Covid-19 pandemie uit de wereld, positief wordt ingeschat voor de wereldeconomie.

Maar zelfs als de pandemie eindigt, zal deze de wereld met veel risico’s geconfronteerd worden. Of zoals Agustín Carstens, algemeen directeur van de Bank voor Internationale Betalingen, het onlangs opmerkte: \”De beleidsmakers staan ​​nog steeds voor enorme uitdagingen als we uit de pandemie komen\”. Op die uitdagingen zal een duidelijk antwoord geformuleerd moeten worden.

De eerste bedreiging is natuurlijk dat de pandemie niet snel zal eindigen omdat er nieuwe varianten kunnen ontstaan die verdere lockdowns met zich meebrengen, evenals bijkomende monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen. Carstens: “Ik kan het niet uitsluiten, maar ik durf te wedden dat de economische impact van de nieuwe varianten kleiner zal zijn, omdat de mensen beter aangepast zullen zijn aan de epidemie terwijl de sanitaire beperkingen zachter zullen zijn omdat mensen zullen worden gevaccineerd en de lockdowns beu zullen zijn.”

Het tweede risico is dat de inflatie verder kan oplopen of hardnekkiger blijkt te zijn dan verwacht. Hoe langer de hoge inflatie aanhoudt, hoe groter de kans dat de centrale banken hun reputatie dreigen te verliezen wanneer de inflatieverwachtingen onverminderd hoog blijven. Op een gegeven moment zullen de consumenten het tijdelijk karakter van inflatie in twijfel trekken en hun verwachtingen verhogen. In een dergelijk scenario wordt de weg wijd open gegooid voor een stijging van de goudprijs.