Zilvermarkt presteerde zwak in 2021

\"\"

De meeste analisten blijven van mening dat edelmetalen een aantrekkelijke afdekking tegen inflatie blijven. In een persbericht verklaarde Michael Fuljenz, president van Universal Coin & Bullion, dat zijn bedrijf vorig jaar heel wat nieuwe klanten kon aantrekken. Fuljenz is niet de eerste de beste, hij werd in 2021 uitgeroepen tot American Numismatic Association Dealer of the Year.

\”De recente volatiliteit in de Dow- en Russell 2000-indices herinnert ons eraan dat goud al meer dan 3000 jaar de enige bewezen stabiele vorm van geld is\”, aldus nog Fuljenz. Tegen de achtergrond van stijgende federale uitgaven en tekorten in de Verenigde Staten, stijgende inflatie in de belangrijkste geïndustrialiseerde landen en wereldwijde onzekerheid, verwacht hij dat de goudprijs zal stijgen tot $ 2.000 in het jaar 2022 en dat zilver zou kunnen stijgen tot $ 27 per ounce.

Zilver blijft echter een geval apart. Terwijl de vraag op de goudmarkt het hoogste niveau in meer dan 10 jaar bereikte, presteerde de zilvermarkt ondermaats. De US Mint verkocht 28,275 miljoen zilveren ounces in 2021, een daling van 6% ten opzichte van de meer dan 30 miljoen ounces die in 2020 werden verkocht.

Net als bij goud was de vraag naar zilver bij het begin van het jaar sterk, met meer dan 12 miljoen zilveren ounces die in het eerste kwartaal werden verkocht. De vraag naar zilver was aan het begin van het jaar zo stevig, omdat de markt werd meegesleurd in de rage van de meme aandelen, een golf die werd aangewakkerd door de sociale media. Speculanten probeerden een short squeeze in de zilvermarkt te creëren, wat uiteindelijk mislukte.

Daarnaast verkocht de US Mint in 2021 75.000 ounces aan platinamunten, een stijging van 32% ten opzichte van vorig jaar. De vraag naar fysiek platina steeg tot het hoogste niveau sinds 1998. Het ondergewaardeerde edelmetaal trok de aandacht van de beleggers terwijl de groene energietransitie zich verder ontwikkelt, zei de World Platinum Investment Council in een recent verschenen rapport.

Een toepassing van platina die de aandacht trekt, is de groeiende waterstofeconomie. Platina is een strategisch belangrijk metaal dat wordt gebruikt om waterstof en zuurstof in het water te scheiden. De waterstof wordt vervolgens gebruikt om stroom op te wekken. Het kan ook worden gebruikt in brandstofcellen om voertuigen aan te drijven. Tenslotte nog dit: voor het eerst sinds 2017 verkocht de US Mint palladiummunten, in totaal 8700 ounces.