Notulen Fed meeting onthullen dat renteverhogingen sneller dan verwacht kunnen komen

\"\"

De Federal Reserve heeft gisteren de notulen van de FOMC-vergadering van november vrijgegeven. De Amerikaanse aandelenmarkten zakte in nadat de ‘minutes’ van de laatste vergadering van de centrale bank aantoonden dat de beleidsmakers overwegen de rente sneller dan verwacht te verhogen en de balans van de centrale bank sneller dan verwacht te verkleinen. De Dow was op tempo voor een derde opeenvolgend recordslot voordat de Fed van zich liet horen.

Het nieuws zorgde ook voor hogere obligatierentes, waarbij de rente voor de 10-jarige staatsobligatie voor het eerst sinds april 1,7% bereikte. De meeste tech-aandelen daalden omdat hogere leenkosten ze minder aantrekkelijk maken. Tegelijkertijd verloor de dollar aan waarde en deden zowel goud als zilver een knieval. De goudprijs steeg gisteren aanvankelijk nochtans stevig toen de handel in New York begon. Na een opening op $ 1815,20 duwde het bullish marktsentiment de goudprijs tot $ 1830, waarna het persbericht van de Fed de wereld werd ingestuurd.

In snel tempo ging het van $ 1830 naar $ 1808,20, om vanmorgen nog nipt boven het niveau van $ 1800 te openen. Ook de zilverprijs ging  onmiddellijk na de release van de november-minutes fors naar omlaag. Zilver staat momenteel nog op $ 22,60. De boodschap van de Fed was dan ook duidelijk: de renteverhogingen zullen sneller beginnen dan verwacht en ze zullen ook sneller verlopen dan eerder was verwacht.

In een interview zei Brien Lundin, redacteur van Gold Newsletter: “De Fed-notulen waren behoorlijk agressief, waaruit grotere bezorgdheid blijkt dat de inflatie aanhoudend zal zijn. De notulen wezen duidelijk in de richting van een versneld schema voor renteverhogingen. Dus waren ze bearish voor goud, zoals werd bevestigd door de onmiddellijke marktreactie in de goudprijs.\” Op vrijdag zullen de marktdeelnemers zich opnieuw concentreren op de Federal Reserve, aangezien die haar eerste beleidsvergadering in 2022 houdt.