Amerikaanse beurs kan dit jaar met 90% crashen

\"\"

De grootste financiële correctie ooit zal dit jaar plaatsvinden en de beleggers lopen zodoende een levensgroot risico als ze nu hun aandelen niet verkopen voordat de koersen volledig door de vloer zakken. Zo luidt de boodschap die Harry Dent, oprichter van HS Dent Publishing de wereld instuurt. Dent is een bekende econoom en de auteur van \”Zero Hour: Turn the Greatest Political and Financial Upheaval in Modern History to Your Advantage\”

Zijn nieuwste boek draagt dan ook de toepasselijke titel \”What to Do When the Bubble Pops: Personal and Business Strategies For The Coming Economic Winter.\” Hij baseert zijn economische prognoses onder andere op demografische veranderingen. De verkoopgolf op de beurs zal volgens hem in fases gebeuren, waarbij in de eerste golf de grote Amerikaanse beursindices met maar liefst 40% zullen dalen. Dat zou nog maar een begin zijn, want tijdens hele bearmarktfase zou het totaal verlies oplopen tot 90% voor de S&P 500, vergelijkbaar met wat er gebeurde met sommige technologieaandelen tijdens de Dot Com Bubble-buste van 1999.

\”Dit wordt de grootste crash en de grootste correctie ooit en de kans is groot dat het in 2022 zal gebeuren\”, zei Dent. \”De omvang van de hele crash zal 80% tot 90% bedragen.\” Deze crash zal grotendeels te wijten zijn aan het feit dat financiële activa zoals aandelen zich bevinden in wat Dent de grootste zeepbel in de geschiedenis noemt door overstimulering door de Federal Reserve. \”Het is anders als het een natuurlijke zeepbel betreft, maar wanneer ze wordt georkestreerd door de centrale banken, is er geen manier om de timing precies te voorspellen,\” zei hij.

Deze marktcorrectie van ongekende omvang in 2022 zou moeten worden gevolgd door een opleving onder leiding van de millenniumgeneratie, zei Dent. \”We zullen rond eind 2023 of zo de koopkans van ons leven hebben\”, zei hij. Dent maakt een onderscheid tussen de hedging-eigenschappen van goud en die van Treasuries. \”In een inflatoire omgeving is goud de ultieme inflatiehedge. Staatsobligaties, obligaties van de hoogste kwaliteit, zijn de ultieme deflatiehedge\”, zei hij. De crash van de financiële activa zou niet worden veroorzaakt door een economische neergang; integendeel, een marktcrash zou een recessie uitlokken, zei Dent.