Turkse lira is sinds eind vorig jaar al weer met 5% gedaald

\"\"

De Turkse lira is donderdag opnieuw met maar liefst 1,7% gedaald en is in de afgelopen negen handelssessies met ongeveer 22% gedaald, dit vanwege aanhoudende zorgen bij de beleggers over de stijging van de inflatie tot een hoogste punt in 19 jaar na een reeks van onorthodoxe renteverlagingen. De valuta verzwakte tot 13,89 ten opzichte van de dollar, alvorens de verliezen werden teruggebracht tot 13,745.

Vorig jaar verloor de Turkse munt 44% van haar waarde in het slechtste jaar sinds de AK-partij van president Tayyip Erdogan in 2002 aan de macht kwam. Simone Kaslowski, voorzitter van de toonaangevende TUSIAD-bedrijfsvereniging, zei woensdagavond dat de stijging van de jaarlijkse inflatie tot 36,1% duidelijk aantoont dat het nodig is om de beleidsstappen die Turkije heeft genomen te heroverwegen. \”Als Erdogan de juiste stappen heeft genomen, waarom is de inflatie dan zo hoog?\”, zo vroeg ze zich af.

De obligatierente steeg ondanks de renteverlagingen aangekondigd door de centrale bank, terwijl de vlucht van de Turken richting dollars bleef toenemen. Turkije dreigt het grote plaatje volledig te missen als het land zich blijft wenden tot tijdelijke oplossingen op korte termijn. Minister van Financiën Nureddin Nebati zei woensdag dat de regering nu prioriteit zal geven aan de strijd tegen inflatie, maar voegde er nogmaals aan toe dat Turkije afziet van een orthodox beleid en haar eigen koers uitstippelt.

De Turkse centrale bank kocht woensdag voor het eerst in meer dan een jaar staatsobligaties Het ging om een bedrag van 300 miljoen lira aan obligaties die in 2027 en 2028 afliepen, waardoor de rente weer wat lager ging. De rente op tienjarige staatsobligaties van Turkije daalde woensdag van 23,11% tot 22,63%. Erdogan onthulde eind december een depositobeschermingsregeling om spaarders aan te moedigen deposito\’s van vreemde valuta om te zetten in lira en de valuta te ondersteunen nadat deze een laagterecord van 18,4 had bereikt.

Economen voorspellen dat de inflatie dit jaar verder zal stijgen en een reeks grote door de overheid aangekondigde prijsstijgingen – ook voor nutsbedrijven en lonen – illustreert die aanhoudende inflatoire druk. Op aandringen van Erdogan in zijn poging om de economische groei te stimuleren door middel van hogere productie en export, heeft de centrale bank haar beleidsrente sinds september met 500 basispunten verlaagd tot 14%.