Biden riskeert een oorlog op de oliemarkten

\"\"

De stap van president Biden om olie uit de nationale strategische reserves te halen, kan op korte termijn enige verlichting bieden aan Amerikaanse chauffeurs die momenteel gemiddeld $ 3,50 per gallon betalen om te tanken. De benzineprijzen zijn het afgelopen jaar met 50% gestegen, wat het economisch herstel na de pandemische neergang belemmerde en de autobezitters woedend maakte. Door meer olie op de markt te brengen, zullen de benzineprijzen waarschijnlijk wat meer lucht krijgen.

Maar er zijn risico\’s dat het aanspreken van de strategische Amerikaanse olievoorraden averechts kan werken. Tijdens de zomer vroeg Biden de olie-exporterende landen uit het Midden-Oosten en elders om meer olie boven te pompen. Ze weigerden. De landen die tot het oliekartel OPEC+ behoren, geven de voorkeur aan olieprijzen van $ 70 per vat of meer, een niveau dat de hun inkomsten optimaliseert. Meer productie zou de prijzen verlagen, die momenteel rond de $ 80 liggen.

Grote olieproducenten zoals Rusland en Iran hebben er geen belang bij Biden een plezier te doen en zelfs bondgenoten zoals Saoedi-Arabië en Irak willen hun oliewinsten maximaliseren na een magere periode waarin de prijzen daalden tot slechts $ 20 per vat. De OPEC+-landen hebben een stapsgewijze toename van het aanbod van 400.000 vaten per dag gepland, maar dat zou de wereldwijde voorraden met minder dan de helft van 1% doen toenemen – veel minder dan Biden wilde. Biden is zodoende van plan om de komende maanden 50 miljoen vaten uit de Amerikaanse reserve vrij te geven.

De regering Biden coördineert op dat vlak met het VK, China, India, Japan en Korea, die miljoenen extra vaten uit hun eigen reserves zullen vrijmaken. Geen van die landen behoort tot OPEC+. De overeenkomst komt echter neer op een soort confrontatie tussen de olieverbruikende landen en de olieproducenten. Als de OPEC+ op het verwachte niveau blijft oppompen, zou het extra aanbod de olieprijzen kunnen doen dalen zoals Biden hoopt.

Maar OPEC+ zou ook zijn eigen aanbod kunnen verminderen om de prijzen op peil te houden of zelfs nog hoger te krijgen. Dit roept het schrikbeeld op van een ontwrichtende situatie waarbij de grote producenten onder leiding van OPEC+ het opnemen tegen de grote consumenten, onder leiding van de VS\”, verklaarde de Eurasia Group in een analyse van de situatie. \”Tegenoverheersende bewegingen van beide kanten zullen waarschijnlijk leiden tot verhoogde volatiliteit op de oliemarkt, waardoor er nog meer onzekerheid ontstaat.\”