De Turkse lira is nu volatieler dan bitcoin

\"\"

De historische volatiliteit van de Turkse lira over 90 dagen, een algemeen aanvaarde maatstaf voor de mate waarin de koers van de munt schommelde ten opzichte van de Amerikaanse dollar, is gestegen tot 65% op jaarbasis. Dit blijkt uit gegevens van TradingView. Dat is een vervijfvoudiging in twee maanden, waarbij de lira zich dus van zijn slechtste kant laat zien. De historische volatiliteit van Bitcoin is in dezelfde periode gedaald tot 61%.

De stijgende historische volatiliteit impliceert dat de prijzen meer dan normaal in beweging zijn. Activa met een hoge volatiliteitswaarde worden als risicovolle beleggingen beschouwd, wat betekent dat de lira, een soevereine valuta, nu risicovoller is dan bitcoin, een cryptocurrency gecreëerd en gedistribueerd op een peer-to-peer-basis en vaak bekritiseerd omdat het onbetrouwbaar is als ruilmiddel en waardeopslag vanwege de hoge prijsturbulentie. Wat veel zegt over de lira natuurlijk.

De lira stortte in de zes weken tot half december in van ongeveer 9 per dollar tot 18,5 voordat hij weer wat aan kracht won tot 10. Op het moment van schrijven noteerde hij 13,83. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een strategie gevolgd om de rentetarieven te verlagen in tijden van stijgende inflatie, wat in tegenspraak is met de economische orthodoxie, en heeft centrale bankiers vervangen die tegen de bezuinigingen waren.

\”Lagere rentetarieven te midden van hoge inflatie zullen ertoe leiden dat mensen de valuta verkopen – een recept voor een ramp volgens de traditionele economische theorie\”, vertelde David Belle, oprichter van Macrodesiac.com. In november verzwakte de lira toen Turkije voor de derde maand op rij de rente verlaagde, terwijl de inflatie toenam. Wanneer landen te maken hebben met hoge inflatie, gebruiken de centrale banken van die landen doorgaans hogere rentevoeten en andere beleidsinstrumenten om liquiditeit uit de markt te zuigen.

Renteverhogingen verhogen het rendement op de binnenlandse valuta en leiden doorgaans tot een appreciatie van de wisselkoers. Naarmate de valuta sterker wordt, dalen de kosten van geïmporteerde goederen. De historische volatiliteit van de lira over 90 dagen is nu aanzienlijk hoger dan de enkelcijferige waarden die gelden bij belangrijke fiat-valuta\’s zoals de euro, het pond en de yen. Toch blijft de lira minder vluchtig dan meme-cryptocurrencies zoals dogecoin en shiba inu. Wat waarschijnlijk niet meer dan een magere troost is.