Amerikaanse centrale bank zal de kat uit de boom kijken wat het optrekken van de rente betreft

\"\"

Het Federal Open Market Committee heeft al meermaals aangegeven dat het de rente ergens in 2023 zal verhogen, terwijl ze al deze maand zou beginnen met het afbouwen van de stimulerings- en hulpinspanningen van $ 120 miljard per maand in het pandemietijdperk. Zeg maar de inkoop van eigen aandelen. Maar het tijdschema van de FED zou wel eens herbekeken kunnen worden tegen de achtergrond van de huidige inflatoire opstoot.

Sommige Fed-functionarissen hebben gezegd dat, als de inflatie hoog blijft, dit pleit voor een eerdere renteverhoging. Fed-gouverneur Christopher Waller suggereerde onlangs dat de centrale bank misschien een agressievere beleidsreactie moet doorvoeren dan alleen afbouwen van de steunmaatregelen als de inflatiedruk de rest van dit jaar hoog blijft. Niets wijst er echter op dat de inflatie een toontje lager zal gaan zingen.

Als de inflatie in 2022 rond 5% zou blijven noteren, wordt het stilaan onvermijdelijk dat de Fed zal ingrijpen. De Amerikaanse centrale bank kan voorlopig nog even de kat uit de boom kijken wat het optrekken van de rente betreft, maar wanneer dat nodig is zal ze ondanks alles gedwongen zijn om in te grijpen. In het ergste geval zou de basisrente verschillende keren opgetrokken kunnen worden, wat als een nachtmerrieachtig scenario voor de financiële markten in de oren klinkt.