Goud kan profiteren als renteverhoging in maart uitblijft

\"\"

De goudprijs blijft rond de $ 1.820 per ounce ‘hangen’, aangezien de beleggers verwachten dat de Federal Reserve haar monetair beleid in 2022 agressief zal aanscherpen om de stijgende inflatiedruk te bestrijden. Bart Melek, hoofd grondstoffenstrategie bij TD Securities, is echter van mening dat de marktprognoses voor een verkrapping door de Amerikaanse centrale bank misschien iets te ambitieus zijn, wat op korte termijn de goudprijs zou kunnen ondersteunen.

Volgens de CME FedWatch-tool prijzen de markten dit jaar vier renteverhogingen in, met de eerste stap al in maart. Tegelijkertijd suggereren verschillende gouverneurs van de Amerikaanse centrale bank dat de Fed niet alleen van plan is haar maandelijkse aankoop van obligaties tegen maart te beëindigen, maar dat ze ook voor het einde van het jaar zou kunnen beginnen met het afbouwen van haar balans.

Melek merkte echter op dat wat de Federal Reserve wil en kan doen, soms niet altijd op één lijn ligt. Hij voegde eraan toe dat de groeiende schuld van de overheid en de nog steeds relatief hoge werkloosheid de Fed in de eerste helft van 2022 aan de zijlijn zou kunnen houden.

“De mogelijkheid van de publicatie van zwakkere economische gegevens in de nasleep van de Omicron-variant en het zich manifesteren van iets minder inflatiedruk, samen met het ontbreken van strikte inflatiedoelstelling, zijn allemaal factoren die de Amerikaanse centrale bank er waarschijnlijk van weerhouden om de trekker over te halen voor een verhoging in maart, zoals de consensus steeds meer verwacht\”, zei Melek in zijn laatste rapport over edele metalen.

Melek zei dat hij positief blijft over goud voor de eerste helft van het jaar en dat hij potentieel ziet voor de goudprijs om op korte termijn boven $1.850 per ounce te stijgen. Hij voegde eraan toe dat er een significante bearish speculatieve positionering op de goudmarkt is. Elke verschuiving in de renteverwachtingen zou een korte termijn dekking van die posities kunnen creëren. Hedge fondsen schrikken terug om te beleggen in goud omdat de markten een agressieve verkrapping door de Fed verwachten. Hoewel de reële rentetarieven zullen gaan stijgen, blijven ze nog steeds in een diep negatief gebied, zei Melek.