Inflatieverwachtingen op nieuwe piek voor de afgelopen 7  jaar

\"\"

De inflatieverwachtingen van de obligatiebeleggers in de eurozone liggen momenteel op een nieuwe piek voor de afgelopen 7 jaar en schieten voorbij het doel van de Europese Centrale Bank. Dit is uiteraard nog steeds als gevolg van stijgende olieprijzen en krapte in de toeleveringsketen over de hele wereld. De olieprijzen bereikten onlangs het hoogste niveau in meerdere jaren, omdat het krappe wereldwijde aanbod en de toenemende vraag naar brandstof de prijzen ondersteunde.

De hoge energieprijzen dragen al aan enkele maanden bij aan de hoge inflatiecijfers in de eurozone en daarbuiten, wat leidt tot speculatie dat de stimuleringsmaatregelen uit het pandemische tijdperk van de ECB onhoudbaar zijn. Een belangrijke marktmeter voor de inflatieverwachtingen van de eurozone op de lange termijn, de vijfjarige forward inflatieswap, tikte aan op he hoogste punt sinds september 2014 en ligt nu duidelijk boven de ECB-doelstelling van 2%.

\”Stijgende inflatieswaps zullen een belangrijk onderwerp zijn tijdens de komende ECB vergaderingen\”, zo schreven de analisten van ING in een rapport. \”De aanhoudende inflatievrees zorgt ervoor dat de verwachtingen verschuiven naar een strakker beleid, en elke terugval van de ECB kan beperkt blijven tot de front-end prijsstelling.\” De rente op staatsobligaties uit de eurozone is de afgelopen weken sterk gestegen als gevolg van aanhoudend hogere consumentenprijzen, waardoor beleggers weinig andere keuze hebben dan een strakker beleid in te prijzen.

Tot dusver zijn de meeste rendementen in de eurozone min of meer synchroon met elkaar gestegen. Italië, één van de landen met de laagste rating in de eurozone, zag de spreiding van de obligatierente over Duitsland min of meer stabiel blijven tussen 100 en 110 basispunten. Maar analisten betwijfelen of dit houdbaar is, aangezien ratingbureau S&P Global suggereerde dat de positieve ratingvooruitzichten van het land gedeeltelijk afhankelijk zijn van de steun van de ECB. \”Soevereine spreads zijn waarschijnlijk het meest kwetsbaar als de focus verschuift naar een meer dan verwachte inkrimping van ECB-aankoopprogramma\’s – in omvang of flexibiliteit\”, aldus de ING-analisten.