Staan de beurskoersen op wankelen? Berenmarkt kan zonder enige vorm van waarschuwing opduiken

\"\"

Staan de aandelenmarkten internationaal op wankelen? In dat verband verwijzen we naar de regelmatige waarschuwingen over de zeepbellen die zich in het financieel systeem hebben gevormd. De implosie van die zeepbellen zou er toe kunnen leiden dat de huidige stierenmarkt haar masker afgooit. Onder dat masker zou een beer verscholen zitten, een beer die de beurzen in een berenmarkt van stevige omvang zou kunnen storten.

Maar wat zou een bearmarkt kunnen veroorzaken en wanneer? Het antwoord ligt voor de hand: extreme waarderingen voor aandelen in combinatie met uit de hand gelopen speculatie en torenhoge schulden. De waarderingen staan ​​onbetwistbaar op torenhoge niveaus, waarbij de cijfers voor zich spreken. De S&P 500 Index noteerde slechts 10% van de tijd boven zijn huidige waardering van 23 keer de koers-winstverhouding. Dat was meer bepaald vóór de dotcom-crash in 2000 en nu in de huidige marktomstandigheden.

Wat betreft speculatie: kijk in dat verband niet verder dan cryptocurrencies, meme-aandelen, NFT\’s (niet-fungible tokens) en SPAC\’s (speciale acquisitiebedrijven). Ook bij het schuldenprobleem hoeven we waarschijnlijk geen tekening te maken. De mondiale schuld/bbp (bruto binnenlands product) stijgt met 330%. In die verhouding kunnen zelfs kleine rentestijgingen leiden tot wijdverbreide wanbetalingen.

Het antwoord op de vraag \”wanneer\” kan ofwel \”dreigend\” of \”reeds onderweg\” luiden. Zoals onlangs werd opgetekend uit de mond van hedge fonds manager Michael Solomon van Marlin Sams Fund: \”Bearmarkten hebben geen echt begin, ze zijn er plotseling en onverwacht. De start wordt vaak niet herkend, pas op een bepaald moment worden ze een als dusdanig erkende realiteit.

Ondanks recordhoogtes bij de populaire indices zijn er onmiskenbaar signalen die wijzen op verzwakking. Zo noteert slechts 31% van de aandelen die deel uitmaken van de Nasdaq Composite Index boven hun 200-daags voortschrijdend gemiddelde, ondanks de stijging van 18% in de Index in 2021. Het beeld is vergelijkbaar voor de S&P 500 Index en Russell 3000 Index. Of met andere woorden: waakzaamheid blijft in de huidige omstandigheden geboden.