Zal de FED nog deze maand de rente verhogen?

\"\"

Volgens de CME FedWatch Tool prijzen de markten dit jaar vier Amerikaanse renteverhogingen in, met een verwachte eerste verhoging in maart. Er is bovendien ook de groeiende verwachting dat de Federal Reserve voor het einde van het jaar zou kunnen beginnen met het afbouwen van haar opgeblazen balans. Vraag is echter of dit zal volstaan om het hoofd te bieden aan de groeiende inflatievrees.

De inflatie verspreidt zich verder dan alleen maar de COVID-gerelateerde aanbodschokken en hoe langer dit duurt hoe moeilijk het wordt om de geest weer in de fles te krijgen. Als ze de centrale banken de inflatie de baas willen krijgen, moeten ze de markten verrassen. En dat doen ze nu dus niet. De centrale banken laten lang op voorhand in hun kaarten kijken en dat is volgens de meeste economen niet de juiste strategie om de inflatie aan te pakken.

De huidige hachelijke situatie waarin de Federal Reserve zich bevindt, betekent hoe dan ook een overwinning voor het goud. De goudprijs blijft zodoende goed ondersteund tegen de verwachte \”salami-stijl\” benadering van de rente door de Fed, waardoor de reële rente negatief zal blijven. Als de Fed agressiever handelt, zou dit de Amerikaanse economie in een recessie kunnen duwen.

Als de Federal Reserve de markten wil laten zien dat ze de huidige inflatiedreiging serieus neemt, zou ze de markt moeten verrassen met een eerste renteverhoging in januari. Met zoveel onzekerheid over de economie en het Amerikaanse monetaire beleid blijft goud hoe dan ook een aantrekkelijke portefeuillediversificatie blijft. Een onverwachte rentestijging zou de goudprijs door het plafond kunnen jagen.