Beleggers in goud moeten het glas als halfvol zien, zelfs na een teleurstellend 2021

\"\"

Hoewel de meeste beleggers teleurgesteld waren over de daling van de goudprijs met bijna 4% in 2021, is een bekende fondsbeheerder van mening dat de beleggers de prijsactie van het edelmetaal in een positiever daglicht zouden moeten zien. In zijn laatste goudmarktrapport merkte Joe Foster, portefeuillemanager voor de goudstrategie van VanEck, op dat, hoewel de prestaties van het goud vorig jaar teleurstellend waren, het edelmetaal er toch in slaagde om een ​​nieuwe hogere basis rond $ 1.800 per ounce neer te zetten.

“De vele onzekerheden en risico\’s die de pandemie met zich meebrengt, samen met het radicale fiscale en monetaire beleid van de overheden hebben het goud meer zuurstof gegeven, dit terwijl de beleggers op zoek waren naar veiligheid. Sinds de pandemie-crash in maart 2020 stond het goud gemiddeld $ 1.817 aan per ounce geprijsd\”, merkte hij op in zijn rapport. Terwijl de stijgende inflatie die vorige maand in de VS een stijging op jaarbasis met 7% liet optekenen een positieve omgeving voor goud had moeten zijn, wees Foster erop dat het edelmetaal vorig jaar ook aanzienlijke tegenwind had.

Hij merkte op dat de stijgende inflatie werd beantwoord met groeiende agressieve retoriek van de Federal Reserve. \”Hoewel we denken dat de reactie van de Fed op inflatie mogelijk te laat komt, lijken de markten een blind vertrouwen te hebben in het vermogen van de Fed om de zaken in handen te houden\”, zei hij. Tegelijkertijd worstelde goud met het stijgende momentum in de Amerikaanse dollar, recordwaarderingen op de aandelenmarkten en een felle honger naar cryptocurrencies.

\”In een manie hebben de meeste beleggers geen gevoel voor risico\’s en zien ze geen reden om een ​​veilige haven te kopen\”, zei hij. Foster voegde toe dat hoewel goud moeite heeft om zich te herstellen tegen de achtergrond van de aantrekkende inflatie, er nog voldoende tijd is voor het edelmetaal om een ​​inhaalslag te maken met de rest van de grondstoffensector. “Er zijn de afgelopen 50 jaar slechts twee andere inflatieperiodes geweest. De eerste was in de jaren zeventig, de tweede van 2003 tot 2008. In elk van deze inflatieperioden presteerde goud in de eerste helft slechter dan grondstoffen en in de tweede helft beter. Het lijkt erop dat markten de inflatie pas serieus nemen als blijkt dat ze uit de hand loopt”, zei hij.

Hij merkte echter op dat het monetaire beleid van de Federal Reserve de belangrijkste factor blijft die de goudprijs zal opdrijven. Momenteel verwachten de markten dat de Fed haar monetaire beleid dit jaar zal aanscherpen. De markten zien potentieel voor vier renteverhogingen dit jaar, met de eerste in maart. Ook groeien de verwachtingen dat de Amerikaanse centrale bank voor het einde van het jaar haar balans zal afbouwen.

Foster zei dat sommige van deze verwachtingen misschien een beetje te agressief te zijn. “De Fed heeft een geschiedenis van te lang afwachten. Dit heeft de economie in de problemen gebracht toen de zeepbellen in de technologiesector en de huizenmarkt uiteenspatten. Deze keer hebben we een zeepbel van alles en nog wat plus daarbovenop nog eens inflatie”, zei hij.

“UBS onderzocht de prestaties van goud in de zes maanden voor en na elk van de laatste drie initiële renteverhogingen van elke cyclus in 1999, 2004 en 2015. Ze ontdekten dat goud tussen de 5% en 10% daalde in de zes maanden voorafgaand aan elke initiële renteverhoging. wandeltocht. Gedurende de zes maanden na elke initiële stijging won het goud tussen de 10% en 20%. Misschien is de zwakke prestatie van goud in 2021 een normaal gedrag vóór de eerste renteverhoging. 2022 zou een interessant jaar moeten worden\”, aldus nog Foster.