Als de Fed de inflatie wil stoppen, moet ze de rente verhogen tot bijna 6%

\"\"

De oprichter van Interactive Brokers, Thomas Peterffy, zegt dat hij zich zorgen maakt over de hogere rentetarieven die er in de Verenigde Staten onvermijdelijk zitten aan te komen als gevolg van het feit dat de Federal Reserve achter de inflatiecurve aanholt. \”Ik maak me zorgen over de verwachte rentestijgingen omdat de Fed praat over het verhogen van de rente tot 1% of zelfs 2%. De inflatie is echter 7% en 1% of 2% betekent dus niets. Als ze de inflatie echt wilden stoppen, zouden ze de rentetarieven moeten verhogen naar 4%, 5%, 6%\”, aldus Peterffy.

Hij vreest dat de Fed voorlopig het niet aandurft om de rente zo hoog op te trekken omdat de kosten voor het betalen van de snel oplopende schulden van het land zouden stijgen. Peterffy heeft er geen goed oog in: \”Ik vrees dat de Fed in de val zit. Ze kunnen de rente niet veel boven 1% of 2% verhogen, terwijl de inflatie lang op de huidige niveaus kan blijven. De consumenten zullen daaraan wennen en de inflatie dreigt endemisch worden. Dat is momenteel mijn grootste angst\”, zo voegde Peterffy er nog aan toe.

De CPI-lezing van december van het Bureau of Labor Statistics toonde aan dat de prijzen eind 2021 met 7,0% op jaarbasis stegen, de snelste stijging sinds 1982. Deze forse toename weerspiegelde sterke stijgingen in de prijzen van onder meer huisvestiging en occasiewagens.

Wat zeggen andere financiële instellingen over de evolutie van de inflatie: \”Onze economen verwachten dat de Fed tijdens de vergadering van maart haar rentecyclus zal opstarten en haar basisrente in 2022 in totaal vier keer zal verhogen. Ze verwachten nog eens drie extra renteverhogingen in 2023 plus drie extra verhogingen in 2024.\”, zei Goldman Sachs strateeg Ben Snider in een gisteren verschenen rapport. Wat niet zonder gevolgen zal blijven voor de financiële markten. \”Ik denk zeker dat we in 2022 meer volatiliteit zullen ervaren dan wat we zeker het afgelopen jaar hebben gezien\”, verklaarde anderzijds Pimco portefeuillemanager Erin Browne