Staat de goudprijs op het punt om te exploderen? Goud is nu een bescherming tegen beleidsfouten

\"\"

Het recente handelspatroon in goud geeft signalen die er op zouden kunnen wijzen dat er een bullmarkt om komst zou kunnen zijn, waarbij de beleggers mogelijke beleidsfouten van de centrale banken beginnen in te prijzen nu die centrale banken wereldwijd de rentetarieven beginnen te verhogen. Goud bereikte deze week het hoogste niveau in twee maanden toen de prijs boven $1.845 per ounce steeg.

Maar wat vooral verrassend is, is de omgeving waarin het gele metaal nieuwe vooruitgang kan realiseren. Dat gebeurt namelijk tegen de achtergrond van centrale banken die in actie willen komen en een stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties. \”We hebben het niet alleen over de stijging van de nominale rente op schatkistpapier, we hebben het over de stijging van de reële rente op schatkistpapier.

Gewoonlijk bewegen goud en rendementen op staatsobligaties zich in een omgekeerde correlatie. Gaan de rendementen op obligaties omhoog, dan gaat het goud lager\”, zegt Chris Weston, hoofd onderzoek van Pepperstone. Goud heeft geen rendement. Dit is de reden waarom wanneer de obligatierendementen op reële basis stijgen, goud minder aantrekkelijk wordt. \”Sinds het begin van het jaar zien we een echt interessante dynamiek waarbij de reële tarieven scherp stijgen, maar de goudprijs goed standhoudt\”, zei Weston donderdag.

Dat is een belangrijke ontwikkeling die niet onopgemerkt kan blijven. De markten prijzen dit jaar al minstens vier renteverhogingen in, aangezien de Federal Reserve zich opmaakt om de hoogste inflatie in vier decennia in de VS te bestrijden. Maar de goudmarkt lijkt zich schrap te zetten voor iets heel anders: een beleidsfout. \”Goud is op dit moment geen inflatiehedge. Het is een hedge tegen een beleidsfout\”, zei Weston.

\”Markten zeggen dat we dit jaar vier of vijf renteverhogingen zullen zien, met daarnaast een afbouw van de balansen van de centrale banken. Betekent dit dat we dichter bij een beleidsfout zijn? Ik denk dat dit inderdaad het geval is. Als de centrale banken in de fout gaan, dat wil zeggen te vroeg de basisrentevoeten verhogen, kan dit de goudprijs inderdaad doen exploderen.\”

De stijging van de prijs van een vat ruwe olie draagt ​​ook bij aan dit argument, aangezien hogere olie helpt om goud te ondersteunen. \”Dit wordt de nagel aan de doodskist voor de consument. En naarmate de vraag naar ruwe olie toeneemt, gaan we richting $ 100 voor een vat ruwe olie. Als centrale banken met het verwachte percentage hun basisrente daadwerkelijk verhogen, streven we naar een allocatie van 10% goud en zilver in elke portefeuille.”

En terwijl goud een reeks hogere dieptepunten blijft neerzetten, zou de volgende grote stap kunnen komen zodra het edelmetaal het niveau van $1.850 per ounce bereikt. \”Als we de komende dagen naar $1.850 zouden gaan, kan de voorbode zijn van een toekomstige bull-trend\”, merkte Weston op. Een signaal om op te letten, is dat goud in elke valuta stijgt. Dat zou betekenen dat de stijging van de goudprijs een breed draagvlak heeft.