Janet Yellen zegt dat Fed een jaren 70 scenario kan voorkomen maar is dat waar?

\"\"

De markt is er niet langer van overtuigd dat de inflatie zo tijdelijk zou kunnen zijn als de Federal Reserve steeds maar weer herhaalt. De meeste recent gepubliceerde cijfers laten zien nadat de Amerikaanse consumentenprijzen in oktober met 6,2% op jaarbasis zijn gestegen en dat is de stijging sinds 1990. Als reactie op de gegevens steeg goud bijna $ 40 op de dag, waarbij de Comex-futures van december donderdag voor het laatst werden verhandeld op $ 1.868,70.

Aan de andere kant daalden de aandelenkoersen zodra het risk-off sentiment zich verspreidde. Op maandbasis steeg de consumentenprijsindex (CPI) met 0,9%, de grootste stijging in vier maanden. Ook de kern-CPI, die de voedsel- en energiekosten buiten beschouwing laat, steeg met 4,6% op jaarbasis en dat was de grootste stijging sinds augustus 1991. Als we nader naar de prijsstijgingen kijken, waren de kosten voor energie, onderdak en voedsel de belangrijkste aanjagers in oktober.

Voedsel steeg met 5,3% ten opzichte van een jaar geleden – de grootste stijging sinds januari 2009. De benzineprijzen stegen met 6,1%, de grootste stijging sinds maart. Stookolie kende de grootste stijging sinds 2007, een stijging van 12,3% ten opzichte van de voorgaande maand. En de elektriciteitskosten stegen met 1,8%, de grootste maandelijkse stijging in zeven jaar.

\”Onder de oppervlakte lag meer dan 80% van de CPI-subcomponenten boven de 2%, de hoogste sinds 1991, wat wijst op bredere prijsstijgingen. De obligatiemarkt vertelt ons dat de Fed ver achterloopt op het gebied van monetair beleid. Een afvlakkende rentecurve voorspelt niet goed voor risicovolle activa in 2022\”, aldus Cliff Hodge, Chief Investment Officer van Cornerstone Wealth.

Minister van Financiën Janet Yellen probeerde de markten gerust te stellen door te stellen dat de verhoogde prijsdruk niet zal aanhouden. Yellen voegde eraan toe dat de Fed ook klaar staat om in te grijpen als dat nodig is om de inflatie in de stijl van de jaren 70 te voorkomen. \”Ik verwacht dat de prijsstijgingen zullen afvlakken en dat we teruggaan naar een inflatie die dichter bij de 2% ligt die we als normaal beschouwen\”, vertelde Yellen aan de \’Marketplace\’-show van National Public Radio.